Goeroe Nanak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Goeroe Nanak
Khanda.png Goeroes in het sikhisme
1 Goeroe Nanak
2 Goeroe Angad
3 Goeroe Amar Das
4 Goeroe Ram Das
5 Goeroe Arjan
6 Goeroe Hargobind
7 Goeroe Har Rai
8 Goeroe Har Krisjan
9 Goeroe Tegh Bahadur
10 Goeroe Gobind Singh

Goeroe Nānak (Gurmukhi: ਸ੍ਰੀ ਗੁਰੂ ਨਾਨਕ ਦੇਵ ਜੀ, Devanagari: स्री गुरु नानक देव जी) (20 oktober 1469 - 7 mei 1539) was de stichter van het sikhisme en eerste van tien goeroes van de sikhs.

Nānak werd geboren in het dorp Rāi Bhoi dī Talvaṇḍī, nu Nankana Sahib, dicht bij Lahore in het huidige Pakistan. Zijn ouders, Mehta Kalu en Matta Tripat, waren hindoes en behoorden tot de koopvaardijkaste. Zelfs als jongen werd Nanak gefascineerd door godsdienst en zijn wens om de geheimen van het leven te onderzoeken bracht hem uiteindelijk ertoe om zijn ouderlijke huis te verlaten.

Nānak trouwde met Sulkhni, uit Batala, en zij kregen twee zonen, Sri Chand en Lakhmi Das. Hij zette zijn godsdienstig onderzoek voort zoals voorheen. Op een ochtend, toen hij achtentwintig was, ging hij zoals gebruikelijk in de rivier en mediteerde. Men zegt dat hij drie dagen weg was. Toen hij weer verscheen, gevuld met de geest van God, zei hij, „Er zijn geen hindoes en geen moslims.“ Hij begon toen met zijn missionariswerk.

De traditie verklaart dat hij vier grote reizen maakte, naar alle delen van India, naar Arabië en Perzië. Hij bezocht Mekka en Bagdad. Hij hield toespraken voor hindoes, jaïnisten, boeddhisten en moslims. Hij sprak in tempels en moskeeën en bij diverse bedevaartplaatsen. Het was tijdens deze periode dat hij Nanak Kabir (1441-1518) ontmoette, een heilige voor zowel hindoes als moslims. Waar hij ging sprak goeroe Nana over godsdienstige rituelen, bedevaarten, het kastesysteem, offers, de afhankelijkheid van boeken om de ware godsdienst te leren en over andere principes die zijn onderwijs bepaalden. Nooit vroeg hij zijn luisteraars om hem te volgen. Hij vroeg de moslims om ware moslims te worden en hindoes om ware hindoes te worden.

Zijn laatste reis was de belangrijkste. Hoewel zijn aanhangers nog hindoes, moslims of van andere godsdiensten waren, werden zij bekend als discipelen van de goeroe oftewel sikhs. Dit keer begonnen zijn aanhangers naar hem te verwijzen als leraar of goeroe. Nanak regelde een gemeenschappelijke maaltijd; hij vereiste dat de rijken en armen, hindoes en moslims, degenen van hoge kasten en lage kasten, samen aten.

Vlak voordat Nānak stierf, riep hij zijn discipelen bijeen en verzocht hun om Sohila, een avondhymne, te zingen. Om zowel zijn hindoeïstische als moslimaanhangers tevreden te stellen in verband met de begrafenisregelingen, wordt gezegd dat hij ervoor zorgde dat zijn lichaam niet achterbleef na zijn dood.

Citaat uit een satsang:

Hoe moet de vereniging van de Heiligen worden gekend?
Daar, de Naam van de Enige Heer wordt gezongen.
De Enige Naam is de Wil van God
Oh Nanak, de Ware Goeroe heeft mij dit begrip gegeven.
Siree Raag Mahala 1, 71, Guru Granth Sahib

Externe link[bewerken]