Golden Harvest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Orange Sky Golden Harvest
Logo
Oprichting 1970
Oprichter(s) Raymond Chow
Leonard Ho
Leung Fung
Land Hongkong
Industrie Filmindustrie
Website www.osgh.com.hk 
Portaal  Portaalicoon   Economie

Golden Harvest (Chinees: 嘉禾 ) is een filmproductie- en distributiemaatschappij uit Hongkong.

Begin[bewerken | brontekst bewerken]

In de zestiger jaren was Shaw Brothers de machtigste studio van Hongkong. Maar in 1970 besloot productieleider Raymond Chow de studio te verlaten. Hij richtte samen met Leonard Ho Koon Cheung een eigen filmstudio op: dit werd Golden Harvest. De nieuwe maatschappij produceerde het eerste jaar al meteen 8 films. Raymond Chow zorgde ook voor distributiemaatschappijen in Hongkong en de rest van Azië. Hierna werden er 12 tot 14 films per jaar gemaakt, wat meteen de limiet voor de studio was, omdat hiermee de filmstudios het hele jaar door bezet waren. Daarom werd besloten om samen met de Cathay-organisatie het productiecomplex van Hammer Hill over te nemen. Hier is Golden Harvest vandaag de dag nog steeds gevestigd.

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Een briljante zet van Raymond Chow was om de Amerikaan Bruce Lee naar Hongkong te halen. Een van de eerste films van de nieuwe studio was dan ook 'The Big Boss'. Deze kungfu-film met Bruce Lee werd niet alleen lokaal maar ook wereldwijd een groot succes. In 1973 maakte Golden Harvest samen met Warner Brothers de Bruce Lee-film 'Enter the Dragon', die ook weer een wereldwijde hit werd. Daarop besloot Chow om een wereldwijd distributienetwerk op te bouwen. Ook werd besloten om films uit te brengen die speciaal voor de Engelstalige markt waren gemaakt, zoals 'The Amsterdam Kill' en 'The Boys in Company C'. In 1981, bij het tienjarig bestaan, werd een van de grootste internationale successen uitgebracht: 'The Cannonball Run', met vele filmsterren als Burt Reynolds, Roger Moore, Farrah Fawcett, Dom DeLuise, Dean Martin, Sammy Davis jr., Peter Fonda en Jackie Chan. In hetzelfde jaar ontving Chow van de eerste minister van Taiwan de 'Golden Horse Award' voor de beste internationale filmproducent. Samen met New Line Cinema bracht Golden Harvest daarna een van hun meest succesvolle producten uit: de Teenage Mutant Ninja Turtles.

Verder[bewerken | brontekst bewerken]

Raymond Chow werd in 1987 onderscheiden met een benoeming in de Orde van het Britse Rijk. De Golden Harvest studio bezit ook bioscopen in Hongkong, China, Taiwan, Maleisië en Singapore, vaak samen met lokale bedrijven. De laatste tien jaar maakt de studio niet veel films meer, de bioscopentak is nu de belangrijkste inkomstenbron.

Filmlijst[bewerken | brontekst bewerken]

(selectie uit de meer dan 150 geproduceerde films)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]