Golestanpaleis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Golestanpaleis
Werelderfgoed cultuur
Golestanpaleis
Land Vlag van Iran Iran
Coördinaten 35° 41′ NB, 51° 25′ OL
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria i, ii, iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1422
Inschrijving 2013 (37e sessie)
Kaart
Golestanpaleis (Iran)
Golestanpaleis
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het Golestanpaleis (Perzisch: کاخ گلستان; Kakh-e Golestān) in de Iraanse hoofdstad Teheran is een Kadjaars paleizencomplex en de voormalige residentie van de sjah van Perzië. Het complex staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Na de val de Kadjarendynastie heeft Reza Pahlavi (1878-1944) een groot deel van het complex (zoals het hele haremgedeelte) laten slopen en er eenvoudige overheidsgebouwen laten bouwen. De beroemde pauwentroon wordt in dit paleis bewaard. Het paleis is sinds de Iraanse Revolutie en het afzetten van de sjah in 1979 een museum.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het oudste deel van de historische monumenten in Teheran, het Golestanpaleis (bloemenpaleis), behoort tot een groep gebouwen van de voormalige Perzische heersersfamilie in de oude citadel van Teheran (Arg). De Arg werd tijdens de heerschappij van Tahmasp I van de Safawieden-dynastie gebouwd en later door Karim Khan Zand gerenoveerd en uitgebreid. Aga Mohammed Khan (1742-1797) koos Teheran uit als hoofdstad (na Isfahan), en de citadel werd zetel van de Kadjaren. Het Golestanpaleis werd het woonpaleis van de Kadjarenfamilie en in 1865 verkreeg het onder leiding van Haji Abol-hasan Mimar Navai zijn huidige vorm.

Tijdens de regeerperiode van de Pahlavi's (1925–1979) werd het paleis alleen voor officiële ontvangsten gebruikt. Daarnaast waren er nog andere paleizen in Teheran, zoals het Saadabadpaleis als zomerresidentie van de sjah's, en het nieuw gebouwde Niavaran-paleiscomplex. De belangrijkste ceremonies die in het Golestanpaleis plaatsvonden, waren de kroning van sjah Reza Pahlavi (1878-1944) in 1925 en die van zijn zoon Mohammad Reza Pahlavi in 1967.

Tussen 1925 en 1945 werd een deel van het paleiscomplex afgebroken om een nieuw stadsdeel te kunnen bouwen. In het paleis is tegenwoordig een museum gevestigd, waar keramiek, sieraden en wapens worden tentoongesteld.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Het complex bestaat uit 17 gebouwen: paleizen, musea en andere bouwwerken zoals archieven. Vrijwel het hele complex werd gebouwd in de 131 jaar dat de Kadjaren aan de macht waren (1796-1925).[1] De paleizen werden gebruikt voor allerlei gelegenheden zoals kroningen en andere belangrijke vieringen. Er is een foto-archief, een bibliotheek met manuscripten en een archief met documenten.[2][3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Golestan Palace van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.