Golfkarton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Golfkarton met B C E en F golf

Golfkarton is een overwegend in de verpakkingsindustrie gebruikt celstofproduct, dat licht en relatief stevig is. Het is een van de vormen van karton.

Soorten[bewerken]

Korte reportage van het polygoonjournaal in 1976 die de veelzijdigheid van golfkarton in beeld brengt

Golfkarton bestaat ten minste uit 2 lagen: 1 laag van vlak papier, de dekbaan, (meestal bruin of wit) met een s-vormig (sinus-vormig) gegolfde laag papier er op, dat op het kontaktpunt met lijm aan de onderliggende laag papier is gelijmd. Deze zogenoemde enkelzijdige golf wordt vaak gebruikt als inleg ter bescherming van ingepakte producten zoals bonbons of beschuit. Vanaf 3 lagen wordt golfkarton meestal gebruikt voor vervaardiging van verpakkingen en dergelijke. Er is verder golfkarton dat opgebouwd is uit 5 lagen (met 2 golven) of zelfs 7 lagen (met 3 golven).

De golven zijn gestandaardiseerd aan de hand van de volgende indeling:

  • A, de grove golf, met een golfhoogte van ± 4½ mm en ongeveer 120 golven per meter
  • B, de fijne golf, met een golfhoogte van ± 2½ mm en ongeveer 160 golven per meter
  • C, de middel-grove golf, met een golfhoogte van ± 3½ mm en ongeveer 140 golven per meter
  • D, de goliath-golf, met een golfhoogte van ± 9 mm en ongeveer 70 golven per meter
  • E, met een golfhoogte van ± 1,2 mm hoog en ongeveer 300 golven per meter
  • F, de microgolf, met een golfhoogte van ± 0,8 mm hoog is en ongeveer 600 golven per meter
  • G en N, met een golfhoogte van ±0,5 mm en ongeveer 550 golven per meter

De meest-voorkomende combinatie van golven bij golfkarton met 5 lagen is de C/B combinatie, maar in principe is elke combinatie mogelijk.

Kwaliteiten[bewerken]

Golfkarton is haaks op de richting van de golf zeer stijf maar knikt gemakkelijk in de andere richting. Bij 5- en 7 laags karton is een verhoogde stijfheid in beide richtingen te bewerkstelligen door de gegolfde lagen haaks op elkaar te lijmen.

De stevigheid van het karton is ook afhankelijk van de kwaliteit van het papier dat gebruikt wordt bij de fabricage. Golfkarton met een papierkwaliteit van 130g/m² is aanmerkelijk minder stevig dan golfkarton met een kwaliteit van 190g/m². De sterkte van de verpakking is dus afhankelijk van het soort papier en het aantal lagen waaruit het materiaal bestaat.

Er zijn verschillende fabrikanten van golfkarton. Iedere leverancier hanteert eigen kwaliteitseisen, en heeft eigen benamingen voor de karton kwaliteiten. Er bestaan verder verwerkingsbedrijven die zijn gespecialiseerd in het verwerken van golfkartonplaten tot verpakkingsproducten.

Golfkarton is een goedkoop en veel gebruikt verpakkingsmateriaal. Het wordt deels gemaakt van papier- en kartonafval.