Golkar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Golkar
Afbeelding gewenst
Personen
Partijvoorzitter Aburizal Bakrie
Partijleider Idrus Marham
Mandaten
Zetels 106 (19%)
Geschiedenis
Opgericht 1964
Algemene gegevens
Actief in Indonesië
Hoofdkantoor Jakarta
Ideologie Pancasila
Website http://pusat.golkar.or.id/
Portaal:  Politiek
Bacharuddin Jusuf Habibie op campagne voor Golkar in 1997.

Golkar (volledig: Partai Golongan Karya, partij van functionele groepen) is een politieke partij in Indonesië. Golkar was de regerende politieke partij tijdens het regime van Soeharto (1966-1998). Het was ook de regerende partij tijdens het presidentschap van Habibie (1998-1999) en het maakte deel uit van de regeringscoalitie tijdens het presidentschap van Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) (2004-2009). Ook tijdens de tweede presidentstermijn van SBY in 2009 maakte Golkar, onder leiding van voorzitter Aburizal Bakrie, deel uit van de coalitie.

Historie[bewerken]

Golkar werd in 1964 opgericht onder de naam Sekber Golkar (Sekretariat Bersama Golongan Karya, gezamenlijk secretariaat van functionele groepen), als samenwerkingsverband van beroepsorganisaties, vakbonden, ondernemersorganisaties etc.
Onder het bewind van president Soeharto werd Golkar vanaf 1968 omgevormd tot een regeringspartij, die door hoge militairen gedomineerd werd. Na de val van Soeharto in 1998 werd Golkar een normale politieke partij met interne verkiezingen van voorzitter en kandidaten.