Gonadotropin-releasing hormone

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Structuur van GnRH-1

Gonadotropin-releasing hormone (GnRH)[1] is een hormoon dat wordt gemaakt in de nucleus praeopticus, een regio in de hypothalamus. Het is verantwoordelijk voor het vrijmaken van de gonadotrope hormonen Follikelstimulerend hormoon (FSH) en Luteïniserend hormoon (LH) door de hypofysevoorkwab. Als het GnRH in een hoge frequentie wordt uitgescheiden dan stimuleert het vooral de FSH-productie en als het GnRH in een lage frequentie wordt uitgescheiden stimuleert het vooral de LH-productie. De productie van GnRH wordt geremd door sommige neuronen van de nucleus arcuatus.

Structuur[edit | edit source]

GnRH is een decapeptidehormoon (10 aminozuren) met de volgende sequentie: pyroGlu-His-Trp-Ser-Tyr-Gly-Leu-Arg-Pro-Gly CONH2.

Receptoren[edit | edit source]

GnRHR (Gonadotropin-releasing hormone receptor) is een lid van de G-proteïnegekoppelde-receptorfamilie. De receptoren bevinden zich op cellen van de hypofyse. Het G-proteïne dat vrij komt als GnRH bindt met GnRHR zorgt ervoor dat een phosphatidylinositol-calcium-second-messenger-systeem geactiveerd wordt. Uiteindelijk wordt hierdoor FSH en LH geproduceerd.

Synthetisch geneesmiddel[edit | edit source]

Deze lichaamsstof is door de firma Ferring nagemaakt en als gonadoreline(diacetaat) in de handel gebracht onder de merknaam Lutrelef®.[2]