Gondel (cabine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gondel (cabine)
Gondel (cabine)

Een gondel is een cabine die bevestigd is aan een stalen kabel, die door een motor wordt voortbewogen. De gondelbaan wordt in de volksmond ook wel cabinebaan genoemd.

Toepassingen[bewerken]

De gondel wordt meestal toegepast in de gebieden waar de wintersport wordt beoefend om skiërs naar boven te vervoeren, vaak over grote afstanden. Tevens kunnen gondels gebruikt worden als transportsysteem bij darkrides.

Voordelen[bewerken]

Het voordeel van een gondel boven bijvoorbeeld een sleepliftje of een stoeltjeslift is de grote vervoerscapaciteit, zodat veel mensen tegelijk, soms wel zo'n 40, kunnen worden vervoerd. Ook is het handig dat de meeste gondels worden losgekoppeld in het station, waardoor de snelheid flink verlaagd kan worden, wat het mogelijk maakt gemakkelijk in en uit te stappen. De kabelsnelheid ligt dan ook aanzienlijk hoger dan bij een stoeltjeslift.

Nadelen[bewerken]

Bij een gondelbaan moet men zijn ski's uitdoen. Ook vangt een gondelbaan veel meer wind dan pakweg, een stoeltjeslift, waardoor het bij hevige wind niet veilig is om de gondelbaan in werking te stellen. De wind speelt dan te veel met de cabines/gondels waardoor ze bijvoorbeeld tegen de liftpalen kunnen botsen.

Zie ook[bewerken]