Gooiseweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Gooiseweg is een deel van de Amsterdamse stadsroute s112 en loopt van het Prins Bernhardplein nabij het Amstelstation naar Gaasperdam. De weg is uitgevoerd als autoweg met ongelijkvloerse kruisingen.

Het noordelijke deel tussen station Amsterdam Amstel en de Duivendrechtsebrug (thans kruising met de ringweg A10) is begin 1960 in gebruik genomen. Oorspronkelijk liep de weg alleen tot de Duivendrechtsebrug ongelijkvloers waarna de weg verder langs de Weespertrekvaart liep en in Diemen over ging in de Hartveldseweg[1].

Het tracé door de Bijlmermeer is in 1971 in gebruik genomen en lag geheel los van het noordelijke deel. Er was rekening is gehouden met een verdubbeling. Daar waar de Gooiseweg de Daalwijkdreef kruist is dat goed te zien aan de brughoofden. Oorspronkelijk was ook bij de kruising met de Bijlmerdreef ruimte voor verdubbeling maar bij het omlaag brengen van deze dreef eind jaren 1990 is deze ruimte verdwenen en zijn er smalle opritten gekomen. Ook langs het Bijlmerpark en bij de Karspeldreef was de ruimtereservering nog lange tijd aanwezig tot de laatste vernieuwing van het Bijlmerpark.

Oorspronkelijk had de Gooiseweg door moeten lopen richting het Gooi, 'Gooistad' (AUP 1950-1960). De Gooiseweg houdt nu op voorbij de A9, de Gaasperdammerweg en loopt over in de Langbroekdreef. Langs de Langbroekdreef en de Valburgdreef is de reservering voor het verlengen van de Gooiseweg nog te zien in het zandlichaam dat daar ligt. Ten zuiden van het waterzuiveringsbedrijf bij Gaasperplas had de weg dan door moeten lopen richting Weesp en verder. Doordat de verlenging niet doorging was er tot begin jaren negentig geen doorgaande wegverbinding tussen de Langbroekdreef en de Wageningendreef. De buslijnen van het GVB moesten dan ook tot 1988 heen en weer rijden via de Schoonhovendreef. In 1988 kwam een tijdelijke busbaan in gebruik over het Veenendaalplein langs het dijklichaam wat veel onnodige kilometers bespaarden. Begin jaren 1990 kwam op een deel van het tracé van de Gooiseweg de Valburgdreef in gebruik en was de busbaan niet meer noodzakelijk.

In 1989 ging het gedeelte tussen de Duivendrechtsebrug en Diemen op in de A10 en werd ongelijkvloers.

Gooisehulpweg[bewerken]

In 1968 werd ter ontsluiting van de Bijlmermeer onder de naam "Gooisehulpweg" een tijdelijke tweebaansweg aangelegd op het grondgebied van Diemen en Ouder-Amstel. Na de ingebruikname van de hooggelegen autoweg in de Bijlmermeer ontbrak het gedeelte van de autoweg langs Duivendrecht en Diemen, dat niet op het grondgebied van Amsterdam lag en Diemen en Ouder-Amstel niet wilden opdraaien voor de kosten van een weg die alleen van belang was voor Amsterdam. Omdat het zandlichaam voor de definitieve weg wel al werd aangelegd moest de hulpweg hieromheen worden gelegd en regelmatig worden verlegd, waardoor de weg vreemde serpetineachtige bochten kende en daarbij ook nog slecht bestraat was. Pas ruim na de opening van de Amsterdamse metro in 1977 is het ontbrekende deel van de weg alsnog in zijn definitieve vorm aangelegd en tot die tijd moest het verkeer zich behelpen met de hulpweg en was er in de spits vrijwel altijd sprake van filevorming en vertraging.