Gorée

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eiland Gorée
Werelderfgoed cultuur
De haven van Gorée
De haven van Gorée
Land Vlag van Senegal Senegal
UNESCO-regio Afrika
Criteria vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 26
Inschrijving 1978 (2e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Gorée is een eiland op vier kilometer van Dakar, voor de kust van Senegal. Het is slechts 900m bij 300m groot. Van de 16e tot de 19e eeuw was het een van de centra van de trans-Atlantische slavenhandel.

Geschiedenis[bewerken]

Kaart van het eiland Goeree[1]

Het eiland werd in de 15e eeuw ontdekt door de Portugezen. In 1617 werd het gekoloniseerd door de Nederlanders die het van een lokale chef voor een appel en een ei gekocht hadden. Een tijdlang was het in het bezit van de West-Indische Compagnie, die het naar het Zuid-Hollandse voormalige eiland Goeree noemde (zie Senegambia). De WIC bouwde twee forten op het eiland: Fort Nassau op de heuvel en Fort Oranje. De Nederlanders hebben het eiland eerst verloren aan Engeland in 1663. Het jaar daarop heroverde Michiel de Ruyter het. In 1677 kwam het eiland in Franse handen. In 1758 werd het weer Engels. Later kwamen de Fransen terug en voegden het bij hun kolonie Senegal, tot de onafhankelijkheid van Senegal in 1960.

Door de invloeden van de verschillende overheersers (Portugezen, Hollanders, Engelsen en Fransen) heeft het eiland een bijzonder karakter. De felgekleurde huizen geven het een mediterrane tint, de architectuur heeft ook Arabische kenmerken. Op het eiland wonen 1200 mensen van wie 800 moslims en 400 christenen; er staat zowel een moskee als een kerk.

Werelderfgoed[bewerken]

Het eiland staat sinds 1978 op de werelderfgoedlijst van UNESCO omdat het een van de belangrijkste getuigenissen is van de trans-Atlantische slavenhandel. Men kan er het Maison des esclaves bezoeken, het enige slavenhuis dat op het eiland is overgebleven en gerestaureerd om aan het nageslacht de wrede geschiedenis van het eiland mee te geven.

Andere bronnen en onderzoek (zie het boek van Stephen Smith Négrologie: pourquoi l'Afrique meurt, 2003) geven een andere versie van de historische betekenis van het eiland. Volgens deze versie maakt het eiland deel uit van een mythe (La maison des esclaves was de plek waar de slaven van de eigenares van het huis woonden) en was het bijlange geen transitoord voor slaven op weg naar Amerika.

Trivia[bewerken]

Het fort D'Estrees op het eiland Gorée

In maart 1991 werd hier door 50 drummers en 80 zangers onder leiding van meester drummer Doudou N'Diaye Rose het album "Djabote" opgenomen. Deze cd en de daaraan gekoppelde documentaire zorgde voor een grote toename in de interesse voor sabar muziek en -dans uit Senegal.[bron?]

De reggae band Steel Pulse heeft een nummer gemaakt over het eiland Gorée getiteld Door of no return, dat verschenen is op het album African Holocaust.

Externe link[bewerken]