Gorboduc (toneelstuk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gorboduc, ook bekend onder de titel The Tragedy of Ferrex and Porrex, is een Engels toneelstuk daterend uit 1561. Het werd geschreven door Thomas Norton en Thomas Sackville. Norton schreef de eerste drie akten, Sackville was verantwoordelijk voor de vierde en vijfde akte.
De bron die de schrijvers gebruikten is te vinden in de Historia Regum Britanniae van Geoffrey van Monmouth. Het stuk werd opgevoerd in aanwezigheid van koningin Elizabeth I op 18 januari 1562.

De tragedie is het eerste drama in de Engelse literatuur dat werd geschreven in blanke verzen. Ook de tot dan toe veel toegepaste vorm van de moraliteit werd losgelaten. Als zodanig wordt het stuk wel gezien als trendsettend voor het latere Engelse drama.[1]

Verhaal[bewerken]

Gorboduc en zijn echtgenote Videna zijn koning en koningin in het legendarische Britannia. Hun zonen, Ferrex en Porrex maken ruzie over de verdeling van het koninkrijk. De onenigheid leidt ertoe dat Porrex zijn broer vermoordt. Videna neemt wraak door Porrex te doden. Er volgt een gruwelijke burgeroorlog. Het volk keert zich tegen de vorsten en zij worden gedood. Uiteindelijk blijft het rijk in chaos achter.

Referenties[bewerken]

  1. The Cambridge Guide to English Literature, Michael Stapleton, 1983