Gorgonops

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Gorgonops
Fossiel voorkomen: Laat-Perm
Gorgonops
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Synapsida
Orde:Therapsida
Infraorde:Gorgonopsia
Familie:Gorgonopsidae
Geslacht
Gorgonops
Afbeeldingen Gorgonops op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Gorgonops is een uitgestorven dier uit de orde van Therapsida. Dit dier leefde ongeveer 255 tot 250 miljoen jaar geleden in het Laat-Perm in zuidelijk Afrika. Gorgonops was een typisch lid van de onderorde Gorgonopsia, waarvan het de naamgever is.

Gorgonops was een twee tot drie meter lange predator met een slank en wolfachtig lichaam. Het gewicht wordt geschat op 100 kg. De grote hoektanden waren geschikt voor het doorboren van pantsers als die van pareiasauriërs. De kaken konden negentig graden geopend worden. De poten stonden bij Gorgonops onder het lichaam, waardoor dit dier efficiënter en sneller bewoog dan zijn meeste tijdgenoten en prooidieren. Desondanks joeg Gorgonops vermoedelijk vanuit een hinderlaag. Gorgonops had afgaand op de bouw van de neus vermoedelijk een goede reuk. Het zicht en met name het gehoor waren nog minder goed ontwikkeld.

Fossielen van Gorgonops zijn gevonden in de Zuid-Afrikaanse Beaufortgroep (Tropidostoma en Cistecephalus Assemblage Zone), de Chiweta-formatie in Malawi en de Usili-formatie in Tanzania.

Dit roofdier stierf uit aan het einde van het Perm, zonder directe afstammelingen.