Gorizia (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gorizia (GO)
Provincie van Italië Vlag van Italië
Vlag
Kaart met ligging provincie
Kaart met ligging provincie
Situering
Regio Friuli-Venezia Giulia
Coördinaten 45°56'23"NB, 13°37'24"OL
Algemeen
Oppervlakte 466 km²
Inwoners 136.183
(292 inw./km²)
Hoofdstad Gorizia
Overig
Hoogste punt Monte Sabotino (609 m)
Aantal gemeenten 25
Detailkaart
Kaart van Gorizia (GO)
Portaal  Portaalicoon   Italië

De provincie Gorizia was gelegen in de Noord-Italiaanse regio Friuli-Venezia Giulia. Ze grensde in het noorden aan de provincie Udine en in het oosten aan Slovenië en de provincie Triëst. De provincie is op 30 september 2017 opgeheven. De regio Friuli-Venezia Giulia is sindsdien niet meer in 4 provincies, maar in 18 Unioni territoriali intercomunali (UTI) (intergemeentelijke unies) verdeeld. Het grondgebied van de vroegere provincie is thans deel van de UTI's Collio-Alto Isonzo (Gorizia) en Carso Isonzo Adriatico (Monfalcone).

Het noordelijke deel van de voormalige provincie ligt in de heuvelachtige streek Collio. De vroegere hoofdstad Gorizia is gelegen aan de rivier de Isonzo die vanuit de Julische Alpen in Slovenië naar de Adriatische Zee loopt. In de Eerste Wereldoorlog was de stad het strijdtoneel tussen de Italiaanse en Oostenrijks-Hongaarse legers. Op de heuvel Monticello staat het robuuste kasteel van de stad met een kleine middeleeuwse nederzetting eronder. Het kasteel werd in de Eerste Wereldoorlog verwoest maar is in 1934 geheel herbouwd.

Het zuidelijke deel is vlak. Hier ligt de moderne stad Monfalcone waar op de scheepswerven cruiseschepen gebouwd worden. De belangrijkste plaats voor het toerisme in de provincie is Grado. Dit ligt op een eiland dat met het vasteland verbonden is door een weg. In het oude centrum, met zijn nauwe straatjes en kleine pleinen staat de kathedraal S. Eufemia, binnen ligt een goed bewaarde 6de-eeuwse mozaïkvloer.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]