Gorki Leninskiye

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gorki Leninskiye
Горки Ленинские
selo in Rusland Vlag van Rusland
Locatie in Rusland
Gorki Leninskiye (Rusland)
Gorki Leninskiye
Situering
Land Vlag van Rusland Rusland
Federaal district Centraal
Deelgebied oblast Moskou
Coördinaten 55° 30′ NB, 37° 47′ OL
Algemeen
Inwoners
(2015)
4.097
Bestuur
Onder jurisdictie van district Leninski
Overig
Postcode(s) 142712
Tijdzone MSK (UTC+3)
OKATO-code 46228555
Locatie in oblast Moskou
Gorki Leninskiye (oblast Moskou)
Gorki Leninskiye
Portaal  Portaalicoon   Rusland
Het Lenin Museum
Buste van Lenin in het Museum

Gorki Leninskiye (Russisch: Горки Ленинские) is een dorp in Rusland in de oblast Moskou, vlak bij de plaats Widnoje en ongeveer 35 km ten zuiden van de hoofdstad Moskou. Het heeft de status van een stedelijke nederzetting en heeft 1623 inwoners (per 1 januari 2006). Gorki Leninskiye is gelegen aan de rivier Pachra, een zijrivier van de Moskva.

Gorki is vooral bekend door het feit dat de revolutionaire leider Lenin daar is overleden. In zijn laatste jaren, bewoonde hij dit landhuis, toen nog bekend als Wyschnije Gorki dat in het begin van de 19e eeuw voor de adellijke familie Durassow opgetrokken was. Na de dood van de eigenaar ging het landgoed over naar zijn weduwe, Zinaida Morozova. Zij nam de Russische architect Fyodor Schechte in dienst, om het herenhuis in de toenmalige Neoklassieke stijl te renoveren met een zes-koloms Ionische portico.

Nadat de Sovjetoverheid naar Moskou in 1918 werd verplaatst, werd het luxueuze landgoed genationaliseerd en klaargemaakt als Lenins buitenverblijf. In september 1918, herstelde de Sovjetleider daar van een moordpoging. Hij bracht er een lange periode door aangezien zijn gezondheid in de loop van de volgende jaren achteruit ging. Op 15 mei 1923 volgde Lenin de raad van de arts op en ging weg uit het Kremlin in Moskou en vertrok naar Gorki. Hij leefde daar als gepensioneerde tot aan zijn dood op 21 januari 1924.

Na de dood van Lenin werd het landgoed in 1924, Gorki Leninskiye genoemd. Het huis is bewaard als museum, samen met veel van het bezit van Lenin. Ook op het landgoed werd in 1987 een groot museum gevestigd dat allerlei aspecten betreffende het leven van Lenin onder de loep neemt, en artefacten bevat zoals zijn Laatste Testament. Zijn flat en bureau uit het Kremlin, zijn opnieuw opgebouwd in een afzonderlijk gebouw. Hier ziet men de studie annex slaapkamer die Lenin had gekozen om te werken in zijn bibliotheek van meer dan 4.000 boeken in tien verschillende talen. De rondleiding door het museum eindigt in de garage van het huis, waar men Lenins Rolls Royce kan zien. Een monument dat de Dood van de Leider vertegenwoordigt werd in 1958 onthuld in het 18de-eeuwse park.

Zelfs vandaag de dag verzorgt het Russische Ministerie van Cultuur op aanvraag rondleidingen in het Lenin-Museum.

Ongeveer vier kilometer van Gorki Leninskiye ligt het station Pawelezer op de route naar Moskou via Domodedovo Kashira.

Zie de categorie Gorki Leninskije van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.