Gorsem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gorsem
Deelgemeente in België Vlag van België
Gorsem (België)
Gorsem
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Sint-Truiden Sint-Truiden
Fusie 1971 (Duras) - 1977 (Sint-Truiden)
Coördinaten 50° 50′ NB, 5° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,30 km²
Inwoners
(1/1/2020)
391
(170 inw./km²)
Hoogte 37-42 m
Overig
Postcode 3803
Netnummer 011
NIS-code 71053(E)
Detailkaart
Gorsem (Limburg)
Gorsem
Portaal  Portaalicoon   België

Gorsem is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van Sint-Truiden, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1971.

Gorsem is een Haspengouws straatdorp op 3 kilometer ten noordwesten van Sint-Truiden gelegen. Er is vooral fruitteelt. Sinds 1964 is er een opzoekingscentrum voor de fruitteelt met klimatologisch station en modelboomgaarden gevestigd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Gorsem werd voor het eerst vermeld in 1064 als Grusmithis. Op oude grafstenen in het kerkhof wordt de naam als "Gorsum" gespeld.[1] Gorsem was een heerlijkheid van het graafschap Loon dat in 1366 opging in het prinsbisdom Luik. Vanaf 1540 maakte Gorsem samen met het gehucht Schelfheide deel uit van het graafschap Duras.

In 1795 bij het ontstaan van de gemeenten werd Gorsem een zelfstandige gemeente. Ook Schelfheide, een exclave van Gorsem gescheiden door het Sint-Truidense gehucht Metsteren en die een inham vormde tussen Nieuwerkerken, Rummen en Binderveld ging deel uitmaken van Gorsem. Gorsem bleef lange tijd een landbouwdorp. In 1954 werd Schelfheide afgestaan aan Nieuwerkerken waardoor Gorsem ruim de helft van zijn oppervlakte en van zijn inwoners verloor. In 1971 werd de gemeente Gorsem opgeheven en werd het bij de gemeente Duras gevoegd. In 1977 verloor ook Duras zijn zelfstandigheid en werd Gorsem een deelgemeente van Sint-Truiden.

Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopnemingskerk

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Gorsem ligt in Vochtig-Haspengouw, onmiddellijk ten noordwesten van de kom van Sint-Truiden. Het dorp sluit aan bij het bosrijke Kasteeldomein van Duras in het westen. Gorsem ligt in de vallei van de Molenbeek. De hoogte bedraagt 40 à 45 meter.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen: NIS en www.limburg.be - Opm:1831 t/m 1970=volkstellingen
  • 1954:het gehucht Schelfheide werd afgestaan aan Nieuwerkerken

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Guvelingen, Metsteren, Runkelen, Duras