Gorteria (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gorteria is een Nederlandstalig tijdschrift voor de floristiek, de plantenoecologie en het vegetatie-onderzoek van Nederland. Het tijdschrift wordt uitgegeven door het Nationaal Herbarium Nederland (tegenwoordig onderdeel van Naturalis) en de Stichting Floron. Het naar botanicus David de Gorter genoemde tijdschrift is in 1961 voor het eerst verschenen. In de regel verschijnt het tijdschrift zes keer per jaar.

In het tijdschrift worden onder meer artikelen met nieuwe determinatiesleutels voor plantentaxa en sleutels naar vegetatieve kenmerken gepubliceerd. Tevens wordt er gepubliceerd over studies naar standplaatsen van bepaalde plantensoorten, bijzondere vindplaatsen, vindplaatsen van zeldzame soorten en plantengeografie. De artikelen hebben betrekking op Nederlandse planten maar kunnen daarnaast ook grensoverschrijdend zijn. De artikelen zijn allemaal Nederlandstalig, maar worden vergezeld van een samenvatting in het Engels.

Naast de standaardedities verschijnen er van het tijdschrift themanummers, waarvan de Standaardlijst en de rode lijst de meest prominente zijn. De Standaardlijst omvat de correcte Nederlandse en botanische namen van alle plantensoorten die Nederland op een bepaald moment telt en geeft voor deze soorten onder meer informatie over zeldzaamheid en ecologische soortengroepen. De meest recente editie van de Standaardlijst is in 2004 gepubliceerd. De meest recente rode lijst bevat de bedreigde vaatplanten van Nederland en is in 2000 gepubliceerd. Tevens verschijnen er onregelmatig Engelstalige supplementen.

Een jaarabonnement op Gorteria is voor iedereen toegankelijk. Daarnaast kunnen losse nummers worden besteld.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]