Gotisch knooppunt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schematische weergave van een gotisch knooppunt

Een gotisch knooppunt is een door de Duitser Hermann Uhlfelder beschreven oplossing voor het ongelijkvloers kruisen van twee autosnelwegen. Hij publiceerde als bestuurslid van de HaFraBa in 1931 meerdere artikelen met richtlijnen op het gebied van snelwegbouw, onder meer over het toekomstige probleem van de uitwisseling van verkeer bij kruisingen in het snelwegennetwerk.[1]

Bij alle verkeersknooppunten geldt dat - als er rechts gereden wordt - er voor een afbuiging naar links veel kunstwerken nodig zijn. Om dat te vermijden worden bij het gotische knooppunt de linker- en rechterrijbaan van de rechtdoorgaande wegen verwisseld. Dat betekent dat de rechtdoorgaande wegen niet kaarsrecht zijn - wat als een nadeel wordt gezien. Bovendien kan het voor het verkeer verwarrend werken dat er op het knooppunt op de linkerrijbaan wordt gereden. Voordeel is dat, in tegenstelling tot het veelgebruikte klaverblad, alle verbindingen een grote boogstraal hebben, zodat het vrijwel niet nodig zal zijn snelheid te verminderen. Dit ontwerp vertoont enige gelijkenis met de gevlochten haarlemmermeeraansluiting, een type snelwegafrit waarbij op de kruisende weg "links" gereden wordt.

Het gotisch knooppunt is een zeldzaam type verkeersknooppunt, waarvan een goed voorbeeld te vinden is in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië (zie [1]). Het enige gotische knooppunt dat de VS rijk was lag aan de rand van de stad Baltimore en wordt anno 2010 ingrijpend omgebouwd. Op google maps zijn er nog enkele sporen van te zien (zie [2]).