Gotische Linie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Gotische Linie, aangeduid met rechthoeken.
De linie in augustus 1944 met de plannen voor operatie Olive(olijf). De donkerblauwe pijlen staan voor belangrijke geallieerde aanvallen.

De Gotische Linie was tijdens de Tweede Wereldoorlog een door de Duitsers gebouwd 320 km lang verdedigingswerk in Noord-Italië. De linie strekte zich van Pesaro aan de Adriatische Zee tot Massa Carrara aan de Tyrreense Zee vanaf de rivier de Foglia, en bestond uit 2376 stuks machinegeweer, 479 stuks antitankwapen en mortieren, 120 km prikkeldraad en vele kilometers met antitank-obstakels.

Hoewel reeds in september 1944 Rimini (en de Adriatische sector) werd bevrijd door de geallieerden, vormde de Gotische Linie tot het voorjaar van 1945 het front mede door een strenge winter.

De naamgeving van het verdedigingswerk is onduidelijk. Enerzijds wordt gedacht dat Hitler de naam heeft bedacht als herdenking aan de oorlog tussen de Goten en Byzantijnen in de vijfde en zesde eeuw. Echter de naamgeving van andere Duitse verdedigingswerken bestond uit voornamen zoals Gustav (van Ortana tot Gaeta). Daarom wordt ook wel gedacht dat Winston Churchill de naam heeft bedacht ter herinnering aan de Gotische Oorlog.

De Gotische linie is gebouwd door Organisation Todt.