Goud van Oud

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Goud van Oud is een programma van Radio Veronica, dat wordt gepresenteerd door Bart van Leeuwen.

Goud van Out startte in 1965 als programma van Rob Out bij de zeezender Radio Veronica. Tot de verdwijning van de zeezender (op 31 augustus 1974) werd het programma uitgezonden.

Toen Veronica als omroep (VOO) zendtijd kreeg, werd het programma periodiek op Hilversum 3 uitgezonden. Pas vanaf de nieuwe naamgeving en zenderprofilering vanaf 1 december 1985 kwam het programma wekelijks terug op Veronica's Volle Vrijdag op Radio 3. Peter Teekamp presenteerde toen Goud van Oud, nu dus met een d aan het eind. Onder Teekamp groeide het programma in de jaren 80 uit tot het best beluisterde radioprogramma van Nederland met zo een 3,5 miljoen luisteraars. Toen Peter Teekamp per 2 april 1988 naar de TROS overstapte, heeft eerst Rob Stenders het programma gepresenteerd en later Bart van Leeuwen, een korte tijd Michael Pilarczyk en de laatste presentator op Radio 3 was Gijs Staverman. Onder zijn presentatie stopte men in september 1993 met de beroemde begintune.

Later is Goud van Oud ook als tv-programma te zien geweest. Oude clips werden vertoond, gecombineerd met nieuwsfeiten uit die jaren. Aan het eind van de jaren tachtig en begin jaren negentig werd er in april vanuit het Autotron in Rosmalen en later vanuit Apeldoorn Goud van Oud Live rechtstreeks uitgezonden op Radio 3. Artiesten die in de jaren zestig en zeventig hits hadden, traden live op in de Ericahal (later de Americahal geheten). Deze optredens werden ook op tv uitgezonden.

Het radioprogramma heeft door de jaren heen meerdere presentatoren gekend. Bart van Leeuwen presenteerde het programma het langst.

Goud van Oud kwam te vervallen na de introductie van een nieuwe programmering, waarbij voor Bart van Leeuwen en Goud van Oud geen plek meer bleek te zijn.

Vanaf 2 februari 2015 gooit Radio Veronica echter haar programmering om. Bart van Leeuwen keert terug op het station en met hem het programma Goud van Oud. Veronica gaat - zoals station-director Erik de Zwart het noemt - weer zwaar leunen op het verleden. Vanaf zaterdag 7 februari 2015 is het programma op de zaterdagmorgen en de zondagmorgen tussen 8.00 uur en 12.00 uur weer te beluisteren op de radio.