Gouden Driehoek (gebied)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie Gouden Driehoek
Gouden Driehoek vanaf de Mekong
Opiumplanten

De Gouden Driehoek (Thai: สามเหลี่ยมทองคำ; Laotiaans: ສາມຫຼ່ຽມຄຳ; Birmaans: ေရႊႀတိဂံ နယ္ေျမ; Vietnamees: Tam giác Vàng) is een gebied in Thailand, Laos, Myanmar en Vietnam. Het gebied is met de Gouden Sikkel het gebied met de meeste illegale opium-productie van Azië sinds 1920. De Gouden Driehoek beslaat een oppervlakte van ongeveer 950.000 km² en het Myanmarese deel was tot de vroege 21e eeuw de grootste heroïne-producent ter wereld, een positie die nu van Afghanistan is.

Het drielandenpunt van Thailand, Laos en Myanmar, waar de Ruak Rivier en de Mekong samenvoegen is populair onder toeristen.

Opiumproductie[bewerken]

Na Afghanistan heeft Myanmar de meeste productie van opium. Het land is een belangrijke plek voor drugshandel sinds de Tweede Wereldoorlog. Volgens de UNODC was er in 2005 ongeveer 430 km² optiumteelt in Myanmar. In januari 1996 gaf de drugsleider Khun Sa van het Mong Tai leger zich over aan het leger van Myanmar tot grote vreugde van de inwoners van Yangon. Het drugsprobleem is moeilijk op te lossen doordat de Myanmarese overheid niet streng optreedt tegen handel in drugs en in witwassen. De meeste mensen die opium kweken in Thailand en Myanmar leven onder de armoedegrens.

In 1966 bracht de Amerikaanse ambassade in Rangoon een "Country Commercial Guide" uit, die stelde "De export van illegale opium is net zo groot als van legale opium". Veel van de investeringen in hotels en infrastructuur worden betaald van inkomsten door organisaties die handelen in illegale opium of een nauwe band hebben met de illegale opiumproductie.

In een vier jaar durend onderzoek concludeerde François Casanier dat Myanmar Oil and Gas Enterprise (MOGE) het hoofdkanaal was van het witwassen van de opbrengsten van de teelt en handel in heroïne onder de controle van het Myanmarese leger. In een deal met het Franse oliemaatschappij Total in 1992, en later ook ondertekend door Unocal, ontving MOGE een betaling van 15 miljoen dollar. Ondanks het feit dat MOGE geen bezit had naast de beperkte termijnen van haar buitenlandse partners en geen winst maakte, en dat de Myanmarese staat nooit de capaciteit krijgt om elke valuta aan MOGE toe te wijzen, werd op de Singaporese bankrekeningen van het bedrijf honderden miljoenen dollars ontvangen. Volgens een door onderzoekers vertrouwelijk gevonden rapport van MOGE, werden fondsen van meer dan 60 miljoen dollar en geld van de meest beruchte Myanmarese drugsleider Khun Sa, door het bedrijf geleid. Geld van drugshandel beïnvloedt de gehele Myanmarese economie, en ook buitenlandse partners worden door de SLORC gezien als witwassers. Banken in Rangoon boden witgewassen geld aan voor een commissie van 40%.

De belangrijkste speler in de drugshandel is het Verenigde Wa Staatsleger, een etnische strijdersgroep die gebieden bestuurt aan de grens met Thailand. De UWSA, een bondgenoot van het Myanmarese juntaleger, was ooit militant van de door Beijing gesteunde Communistische Partij van Birma.

De teelt van opium daalde in Myanmar met 80 procent tussen 1998 en 2006 na een uitroeiingscampagne in de Gouden Driehoek. Ambtenaren van het UNODC zeggen dat de teelt van opium zich alweer uitbreidt. Het aantal hectaren landbouwgrond om opium op te verbouwen steeg in 2007 met 29 procent. In een rapport van de Verenigde Naties stond dat die toename kwam door corruptie, armoede en het gebrek aan controle door de regering.

Vervoer[bewerken]

Opium wordt in het noordoosten van Myanmar getransporteerd door middel van caravans die getrokken worden door paarden en ezels. Het wordt verkocht aan raffinaderijen langs de grens tussen Thailand en Myanmar, die er heroïne of heroïnebasis van maken. Daarvandaan wordt de heroïne over de grensrivieren gebracht naar plaatsen in Noord-Thailand en bij Bangkok voor verdere distributie naar de internationale markt. In het verleden bestuurden belangrijke Chinese Thai en Chinese Birmezen uit Bangkok veel van de buitenlandse verkopen en vervoer van heroïne, maar een combinatie van wetshandhaving, publiciteit en regionale droogte heeft hun rol aanzienlijk verminderd. Als gevolg hiervan wordt het heroïnevervoer geleid door kleinere handelaren en wordt het marktaandeel van de Thaise heroïne kleiner.

De heroïne van Zuidoost-Azië wordt vooral naar de Verenigde Staten gebracht door bolletjesslikkers, die commerciële vluchten nemen. De meeste heroïne wordt gebracht naar Californië en Hawaï, maar kleinere hoeveelheden worden ook gebracht naar New York City en Washington D.C.. De smokkelaars die in de jaren 40 in Amerikaanse gevangenisen kwamen bouwden contacten op met Aziatische gevangenen. Hierdoor ontstonden er groepen die probeerden drugs te smokkelen, waardoor het smokkelen van drugs makkelijker werd.

De afgelopen jaren wordt er vooral gehandeld in Yabaa en Methamfetamine, ook naar de Verenigde Staten.

De Chinese moslim groepering Panthay is dezelfde etnische groep als de Chinese moslimgroepering Chin Haw. Beide zijn afstammelingen van de Chinese Hui moslim immigranten uit de provincie Yunnan in China. Ze werken vaak met elkaar in de drugshandel. Zowel Chinese moslims als niet-moslims van de Chin Haw groepering en van de Panthay groepering staan ​​bekend als leden van de geheime Triad genootschap, samen met andere Chinese groepen in Thailand, zoals TeoChiew, Hakka en 14K Triade. Ma Hseuh-fu, uit de provincie Yunnan, was een van de meest prominente Chin Haw heroïne drugsbaronnen.

Een Panthay uit Myanmar, genaamd Ma Zhengwen, hielp de Han-Chinese drugsbaron Khun Sa in de verkoop van zijn heroïne in het noorden van Thailand. Zij creëerde ook geheime drugsroutes om de internationale markt te bereiken met contacten om drugs te smokkelen uit Myanmar via het zuiden van China.

Zie ook[bewerken]