Gouden Horde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Алтан Орд
Altın Ordu
 Mongoolse Rijk
 Koemanië
 Wolga-Bulgarije
1236 – 1479
Kaart
1389
1389
Algemene gegevens
Hoofdstad Arta
Talen Mongools, Turks
Religie(s) Sjamanisme, later Islam
Regering
Regeringsvorm Kanaat
Staatshoofd Kan
Voorgaande en opvolgende staten

Mongoolse Rijk Mongoolse Rijk
Koemanië Koemanië
Wolga-Bulgarije Wolga-BulgarijeKanaat van de Krim Kanaat van de Krim
Kanaat Kasim Kanaat Kasim
Kanaat Kazan Kanaat Kazan
Kazakkenkanaat Kazakkenkanaat
Kanaat Boechara Kanaat Boechara
Kanaat Astrachan Kanaat Astrachan
Kanaat Sibir Kanaat Sibir
Kanaat Xiva Kanaat Xiva
Timoeriden Timoeriden
De Gouden Horde (Tataars: Altın Urda, Turks: Altın Ordu) verwijst zowel naar een leger van Mongolen en hun Turkse onderdanen, collectief Tataren genoemd, als naar het rijk dat zij stichtten. Het rijk verving de Koeman-Kiptsjak confederatie, naar de gelijknamige Turkse volken, en bestreek delen van het huidige Rusland en Oekraïne.

De staat werd in 1236 gesticht door Batu Khan, een kleinzoon van Dzjengis Khan en zoon van Jochi, en bleef tot het einde van de 15e eeuw bestaan.

Het leger dat door Batu Khan werd aangevoerd, was één van de drie legers die in 1235 door Ögedei Khan, de opvolger van Dzjengis, naar Rusland werd gestuurd. In 1237 stak het leger de Oeral-rivier over en trok al brandschattend en moordend Rusland binnen. In 1241 plunderde het Krakau en Breslau en bracht het in de Slag bij Mohi het Hongaarse leger een vernietigende nederlaag toe. In de daaropvolgende winter stak het de bevroren Donau over en werd de Hongaarse hoofdstad Boeda verwoest.

De naam Gouden Horde is afgeleid van de kleur van de tent (horde) van de kan en is niet hetzelfde als de Mongoolse horde.

In 1380 leed de Gouden Horde een zware nederlaag tegen Dmitri Donskoi in de Slag op het Koelikovo-veld. Uiteindelijk werden ze in de 15e eeuw definitief verslagen door Ivan III van Moskovië. Deze zegde zijn onderhorigheid op in 1462.

Zie ook[bewerken]