Gouden Horde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Алтан Орд
Altın Ordu
 Mongoolse Rijk
 Koemanië
 Wolga-Bulgarije
1236–1479
Golden Horde flag 1339.svg
Kaart
1389
1389
Algemene gegevens
Hoofdstad Arta
Talen Mongools, Turks
Religie(s) Sjamanisme, later Islam
Regering
Regeringsvorm Kanaat
Staatshoofd Kan
Voorgaande en opvolgende staten
 Mongoolse Rijk
 Koemanië
 Wolga-Bulgarije
Kanaat van de Krim 
Kanaat Kasim 
Kanaat Kazan 
Kazakkenkanaat 
Kanaat Boechara 
Kanaat Astrachan 
Kanaat Sibir 
Kanaat Xiva 
Timoeriden 

De Gouden Horde (Tataars: Altın Urda, Turks: Altın Ordu) verwijst zowel naar een leger van Mongolen en Tataren (een oorspronkelijk Mongoolse, later in meerderheid Turkse stam) als naar het rijk dat zij stichtten. Het rijk heette ook wel het Kiptsjak-kanaat naar het gelijknamige Turkse volk, en bestreek delen van het huidige Rusland en Oekraïne.

De staat werd in 1236 gesticht door Batu Khan, een kleinzoon van Dzjengis Khan en zoon van Jochi, en bleef tot het einde van de 15e eeuw bestaan.

Het leger dat door Batu Khan werd aangevoerd, was één van de drie legers die in 1235 door Ögedei Khan, de opvolger van Dzjengis, naar Rusland werd gestuurd. In 1237 stak het leger de Oeral-rivier over en trok al brandschattend en moordend Rusland binnen. In 1241 plunderde het Krakau en Breslau en bracht het in de slag bij Muhi het Hongaarse leger een vernietigende nederlaag toe. In de daaropvolgende winter stak het de bevroren Donau over en werd de Hongaarse hoofdstad Boeda verwoest.

De naam Gouden Horde is afgeleid van de kleur van de tent (horde) van de kan en is niet hetzelfde als de Mongoolse horde.

In 1380 leed de Gouden Horde een zware nederlaag tegen Dmitri Donskoi in de Slag van Koelikovo. Uiteindelijk werden ze in de 15e eeuw definitief verslagen door Ivan III van Moskovië. Deze zegde zijn onderhorigheid op in 1462.

Zie ook[bewerken]