Gouden Straatje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie ook de doorverwijspagina Gouden Straatjes voor andere betekenissen.
Het Gouden Straatje.

Het Gouden Straatje (soms ook Gouden Steegje, Tsjechisch: Zlatá ulička u Daliborky) is een smal straatje aan de binnenzijde van de noordelijke muur van de Praagse burcht in de Tsjechische hoofdstad Praag. Het eeuwenoude straatje is een van de grootste toeristische trekpleisters van de stad.

De naam van het straatje duikt voor het eerst op in de 16e eeuw. De elf huisjes werden gebouwd als onderkomen voor de kasteelwachten. Later werd het straatje ook door andere kasteelbedienden bewoond. Een verklaring van de naam is dat onder die bedienden goudsmeden waren.[1] Een andere uitleg van de naam is afkomstig uit een legende. Keizer Rudolf II zou alchemist zijn geweest. Volgens de legende zouden zijn pogingen tot het maken van goud hebben plaatsgevonden in het Gouden Straatje.[2]

Tussen 1916 en 1917 werd huis nummer 22 bewoond door de bekende Duitstalige schrijver Franz Kafka. Tegenwoordig[(sinds) wanneer?] doen de huisjes aan het Gouden Straatje geen dienst meer als woonhuis. In de gebouwen zijn voornamelijk souvenirwinkels en cafés ondergebracht.[3] Het huis van Kafka is tegenwoordig[(sinds) wanneer?] een klein museum met boekwinkel.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Golden Lane, Hrad.cz
  2. (nl) Goudmakers straatje, GaSamen.nl: Praag.nl
  3. (de) Goldenes Gässchen, Duitse Wikipedia, versie 15 november 2007