Goudglanzende schallebijter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Goudglanzende schallebijter
Goudglanzende loopkever met eerste rode segment van de voelsprieten.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Carabidae (Loopkevers)
Geslacht:Carabus (Schallebijters)
Soort
Carabus auronitens
Fabricius, 1792
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Goudglanzende schallebijter op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De goudglanzende schallebijter of goudglanzende loopkever (Carabus auronitens) is een kever uit de familie loopkevers (Carabidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1792 gepubliceerd door Johann Christian Fabricius.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De goudglanzende schallebijter wordt 18 tot 31 millimeter lang. De goud-rood-groene dekschilden zijn korrelig en in de lengte gegroefd met 3 aders. De dijen zijn rood, en soms het begin van de schenen ook; de uiteinden van de schenen en de tarsen zijn zwart. De antennes zijn zwart, behalve het eerste segment, dat eveneens rood is.

De goudglanzende schallebijter kan onderscheiden worden van de gouden schallebijter (Carabus auratus) door de kleur van antennes: bij de goudglanzende schallebijter is alleen het eerste lid rood, bij de gouden schallebijter zijn de eerste 4 leden van de antennes rood. Bij de gouden schallebijter is bovendien de achterrand van de dekschilden ingesneden, en bij de goudglanzende schallebijter niet.[1]

Voedsel en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De goudglanzende schallebijter is voornamelijk een jager die prooien aankan groter dan de eigen lengte, zoals slakken, insectenlarven en regenwormen, maar ook aas wordt gegeten.

De kever komt voor in Centraal Europa, Oost-Europa en West-Europa, ook in Nederland en België. In Vlaanderen komt de soort talrijk voor in het Zoniënwoud, maar niet in het Meerdaalbos en de bossen van Voeren. Verder zijn er nog enkele kleinere vindplaatsen. Op de Vlaamse Rode Lijst (loopkevers) wordt hij aangemerkt als zeldzaam. In Wallonië komt hij nog op veel plaatsen voor.[2] De goudglanzende schallebijter leeft vooral in grote, oude loofbossen.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]