Goudkoorts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aanplakbiljet Californische goudkoorts 1849

Goudkoorts is een besmettelijke, koortsige obsessie met het zoeken naar goud in recent ontdekte goudvelden. Als de besmetting om zich heen grijpt kan goudkoorts leiden tot een goldrush, een grootschalige, stormachtige migratie van mensen naar het vindgebied. Vanaf de 17de tot de 19de eeuw gebeurde dat bijvoorbeeld in Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Chili, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Brazilië[bewerken]

Met de ontdekking van goud in 1692 door Bandeirantes nabij Ouro Prêto in Minas Gerais begon een periode van grote ontginningen in deze regio. De voorraad was groter dan die van alle tot dan toe gevonden goudvelden in de Nieuwe Wereld. Er wordt geschat dat 400.000 blanken en 500.000 slaven in de eerste vijftig jaar na de ontdekking naar de streek zijn getrokken om hun geluk te beproeven. Nog steeds wordt er in die regio goud gedolven.

Californië[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Californische goldrush voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Californië ontstond een van de beroemdste goldrushes. Het goud dat in 1848 werd gevonden bij Sutter's Mill zorgde voor meer dan 300.000 migranten die hun geluk beproefden. Deze goudzoekers waren medeverantwoordelijk voor de economische groei van dit gebied.

Colorado[bewerken]

De oostelijke vlakte van het Colorado-territorium was van weinig waarde voor de blanke kolonisten. Dit veranderde in 1859, toen de goudkoorts de eerste grote aantallen kolonisten en goudzoekers naar Colorado Piedmont bracht. De vindplaatsen lagen aan de rand van het gebergte, in een gebied dat was toegewezen aan de indianen.

Overige goldrushes[bewerken]

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]