Generaal-gouvernement Oost-Siberië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Generaal-gouvernement Oost-Siberië
Восточно-Сибирское Генерал-губернаторство
Keizerrijk Rusland
 Generaal-gouvernement Siberië 1822 – 1884 Generaal-gouvernement Irkoetsk 
Generaal-gouvernement Priamoerje 
(Nog) geen wapen
Algemene gegevens
Hoofdstad Irkoetsk
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Het generaal-gouvernement Oost-Siberië (Russisch: Восточно-Сибирское Генерал-губернаторство, Vostohno-Sibirskoe General-goebernatorstvo) was een generaal-gouvernement van het keizerrijk Rusland. Het bestond van 1822 tot 1884. Het ontstond uit het generaal-gouvernement Siberië en het gebied van het generaal-gouvernement ging op in het generaal-gouvernement Irkoetsk en het generaal-gouvernement Priamoerje. De hoofdstad was Irkoetsk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gouvernement ontstond op 22 januari 1822 doordat toenmalig gouverneur Michail Speranski het gebied afsplitste van het Generaal-gouvernement Siberië. Op 14 november 1856 werd het gebied uitgebreid met de oblast Amoer rond de stad Nikolajevsk aan de Amoer.

Op 14 juli werd Aleksej Korf de nieuwe gouverneur-generaal voor Priamoerje in het oostelijke gedeelte van Siberië, die het eiland Sachalin en gebieden rond het Baikalmeer onder zijn controle had. De zittend gouverneur-generaal Dmitri Anoetsjin behield tot 1 januari 1885 zijn functie van gouverneur-generaal van Oost-Siberië Op 1 januari 1885 werd Aleksej Ignatjev de nieuwe gouverneur generaal van Oost-Siberië opvolgde. Op 2 september 1887 werd Ignatjev als gouverneur-generaal van Irkoetstk waardoor het gebied na de juridische opsplitsing op 16 juli 1884 ook daadwerkelijk opgesplitst werd.

Administratieve indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende gebieden maakten onderdeel uit van de generaal-gouvernement Oost-Siberië