Gouvernement Nikolajev

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gouvernement Nikolajev
Николаевская губерния
Keizerrijk Rusland
 Gouvernement Novorossiejsk
 Gouvernement Cherson
1802 – 1803
1920-1922
Gouvernement Cherson 
Oblast Mykolajiv 
(Nog) geen wapen
Algemene gegevens
Hoofdstad Mykolajiv
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Het gouvernement Nikolajev (Russisch: Николаевская губерния, Nikolajevskaja goebernija) was een gouvernement (goebernija) binnen het keizerrijk Rusland. Het gouvernement bestond van 1802 tot 1803. Het ontstond uit het gouvernement Novorossiejsk en het ging op in het gouvernement Cherson. Het gouvernement werd in 1920 heropgericht en bestond tot 1922. Dit gouvernement ontstond uit het gouvernement Cherson en ging op in de oblast Mykolajiv. De hoofdstad was Mykolajiv.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste gouvernement 1802-1803[bewerken | brontekst bewerken]

Het gouvernement ontstond op 8 oktober tijdens een oekaze van tsaar Alexander I van Rusland. Het gouvernement had vier oejazden: Jelizagrad, Olivianovsk, Cherson en Tiraspol. Op 15 mei werd de hoofdstad verplaatst naar Cherson en werd het gouvernement hernoemd tot het gouvernement Cherson.

Tweede gouvernement van 1920 tot 1922[bewerken | brontekst bewerken]

Het gouvernement Cherson werd in mei 1919 opgedeeld in de rajons Odessa en een kleiner gouvernement Cherson. Op 28 januari 1920 werd de rajon Nicolajev opgericht. Op 13 maart werd het gouvernement Cherson opgeheven. Het gouvernement bestond uit vier oejazden: Dnjepr, Jelisagrad, Cherson en Nicolajev. Het gouvernement ging op in het gouvernement Odessa. Later ging het gebied van het gouvernement op in de oblast Mykolajiv.