Gouvernement Noordelijke Dvina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Северо-Двинская губерния
Gouvernement binnen de RSFSR
 Gouvernement Vologda 1918 – 1929 Noordelijke krai 
Algemene gegevens
Hoofdstad Veliki Oestjoeg

Het gouvernement Noordelijke Dvina (Russisch: Северо-Двинская губерни, Severo-Dvinskaja goebernija) was een gouvernement(goebernija) van de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek. Het gebied van het gouvernement is tegenwoordig onderdeel van de oblasten Archangelsk, Vologda, Kostroma en Kirov en delen van de Republiek Komi. Het gouvernement was vernoemd naar de rivier Noordelijke Dvina. De hoofdstad was Veliki Oestjoeg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gouvernement ontstond op 24 juni 1918 door de volkscommissariaat voor interne zaken van de RSFSR. Het gebied van het gouvernement was afkomstig van vijf oejazden van het gouvernement Vologda. Dit waren de oejazden Nikolski, Solvitsjegodsk, Oetsj-Sisolsk, Veliki Oestjoeg en Jarensk.

In augustus 1921 werd het oostelijke deel van het gouvernement afgesplitst en werd onderdeel van het Autonome Oblast Komi Zyrjan. Op 18 april 1924 werden de oejazden afgeschaft en werd het gebied opgedeeld in 18 districten of rayons.

Op 27 februari 1928 werd het rayon Oest-Alekseievo onderdeel van het rayon Velikoustjoegski. Het rayon Jenangski werd onderdeel van het rayon Kichmengsko-Gorodetski. Het rayon Njoeksenski werd hernoemd tot Soechonski. Op 29 maart werd het rayon Solvitsjegodski onderdeel van het rayon Kotlasski.

Op 15 juni werd het gouvernement door een decreet van het Heel-Russisch Centraal Uitvoerend Comité afgeschaft. Het comité richtte de okroeg Noordelijke Dvina als onderdeel van de Noordelijke krai. De okroeg had bijna hetzelfde gebied als het gouvernement, maar Brusnovolovski Selsoviet van de voormalige oejazd Totemski van het gouvernement Vologda was eraan toegevoegd.

In 1930 werd de okroeg Noordelijke Dvina afgeschaft. In 1936 werd de Noordelijke krai hernoemd in de Noordelijke Oblast. In 1937 werd de Noordelijke Oblast verdeeld in de oblasten Archangelsk en Vologda. In 1941 werden de rayons Lalski, Podosinovski en Oparinski van de oblast Archangelsk naar de oblast Kirov. De rayons Vokhomski en een deel van het rayon Nikolski werden onderdeel van de oblast Kostroma. De gebieden die van het gouvernement afgesplitst waren en onderdeel van Autonome Oblast Komi Zyrjan werden onderdeel van de republiek Komi.