Gouvernement Taurida

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gouvernement Taurida
 Kanaat van de Krim 1802 – 1921 Volksrepubliek Oekraïne 
Volksrepubliek Krim 
Wapen van gouvernement
Kaart
Taurida governorate 1822.jpg
Algemene gegevens
Hoofdstad Simferopol
Oppervlakte 63.538 km²
Bevolking 1.634.700 (1906)
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Het gouvernement Taurida (Russisch: Таврическая губернія, Tavritsjeskaja goebernija, Oekraïens: Таврійська губернія, Tavrijska hoebernija, Krim-Tataars: Tavrida guberniyası) was een gouvernement (goebernija), van het Keizerrijk Rusland Het gebied grensde aan het Krimschiereiland en het gebied tussen de Dnjepr en de boorden van de Zwarte Zee en de Zee van Azov en de gouvernementen Jekaterinoslav en Cherson. De hoofdstad was Simferopol. Het gouvernement ontstond uit de afgeschafte oblast Taurida die tijdens de hervorming van Paul I van Rusland in de zuidwestelijke gebieden die deel hadden uitgemaakt van het Kanaat van de Krim. De hoofdstad van het gouvernement was Simferopol. Het gouvernement werd genoemd naar de Griekse benaming van de Krim, het Taurisch schiereiland.

Geschiedenis[bewerken]

In 1783 werd het Kanaat van de Krim door Catharina II van Rusland veroverd. Het werd een deel van Nieuw-Rusland en het gebied werd oblast Taurida genoemd. Taunda was de antieke Griekse benaming voor het Krimschiereiland. In 1796 schafte tsaar Paul I van Rusland de oblast af. In 1802 richtte Alexander I van Rusland het gouvernement opnieuw op.

Na de Oktoberrevolutie werd het gouvernement Taurida op 13 december 1917 vervangen door de volksrepubliek Krim. Deze staat was de eerste islamitische volksrepubliek. Deze republiek hield niet lang stand. Het bestuur van de volksrepubliek werd in januari 1918 overgenomen door de bolsjewiekse troepen, zoals er gebeurde met andere net opgerichte staten na de val van het Russische Keizerrijk. Het gebied werd hervormd tot de Taurida Socialistische Sovjetrepubliek In het begin van 1918 werd het gebied geannexeerd door troepen van de volksrepubliek Oekraïne die gesteund werden door het Duitse Keizerrijk. In 1921 kwam het gebied weer onder controle van de Sovjets. Het deel op het vasteland werd bij de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek van de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek gevoegd, terwijl het schiereiland de Krimse Autonome Socialistische Sovjetrepubliek werd. Het Oekraïense gebied werd verdeeld in de oblasten Cherson en Dnepropetrovsk