Gouvernement Vyborg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Выборгская губерния
Viipurin kuvernementti

Gouvernement Vyborg
 Gouvernement Sint-Petersburg 1744 – 1917 Provincie Viipuri 
Oblast Leningrad 
Karelo-Finse Socialistische Sovjetrepubliek 
Wapen
Wapen van gouvernement
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Het gouvernement Vyborg (Russisch: Выборгская губерния, Fins: Viipurin kuvernementti) was een gouvernement (goebernija) van het Keizerrijk Rusland. Het gouvernement werd opgericht in 1744 en ontstond uit gebieden die het Russische keizerrijk verkreeg van het Zweedse Rijk na de Grote Noordse Oorlog. Bij de Vrede van Nystad stond in 1721 stond Zweden delen van het hertogdom Viborg en Nyslott en het hertogdom Kexholm op de Karelische Landengte aan het Ladogameer aan Rusland. Het gebied was eerst onderdeel van het gouvernement Sint-Petersburg. Het gouvernement ontstond in 1744 toen de Zweden delen van het hertogdom Kymmenegård en Nyslott bij het Vrede van Åbo. Een deel van het gebied ging van 1802 tot 1812 op in het gouvernement bekend als het gouvernement Finland.

Tijdens de Napoleontische Oorlogen sloot het Koninkrijk Zweden een bondgenootschap met het keizerrijk Rusland. Het Verenigd Koninkrijk tegen het Frankrijk van Napoleon. Bij de Vrede van Tilsit in 1807 werd bepaald dat Frankrijk en Rusland vrede sloten. In 1808 wisten de Russen, zoals de Fransen verwachtten, het bestuur van Finland van de Zweden in de Finse Oorlog over te nemen. Via de Vrede van Fredrikshamn op 17 september 1809 werd Zweden verplicht om alle gebieden in Finland ten oosten van de Torne älv aan Rusland overdragen. Deze gebieden werden onderdeel van het Russische Keizerrijk en Rusland maakte het gouvernement onderdeel van het grootvorstendom Finland

In 1812 werd het gebied van het gouvernement Vyborg overgedragen van het groothertogdom Finland en de provincie Vyborgi. De overgang werd aangekondigd door tsaar Alexander I op 4 januari 1812. Deze overdracht kan gezien worden als een gebaar en een poging om het sentiment bij de Finse bevolking die de Russische invasie van hun land hadden meegemaakt. Het gouvernement ging in 1917 op in de provincie Viipuri van het grootvorstendom Finland, de oblast Leningrad en de Karelo-Finse Socialistische Sovjetrepubliek.

Gouverneurs[bewerken]