Gouwekerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gouwekerk
De Gouwekerk (voorgevel aan de Hoge Gouwe)
Plaats Gouda
Coördinaten 52° 1′ NB, 4° 43′ OL
Gebouwd in 1902-1904
Restauratie(s) december 2001-heden
Architectuur
Architect(en) C.P.W. Dessing
Bouwmateriaal rood baksteen
Stijlperiode Neogotisch
Toren Vieringtoren
Detailkaart
Gouwekerk (Binnenstad)
Gouwekerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Gouwekerk (voorheen Sint-Jozefkerk) is een neogotische kruiskerk in de Nederlandse stad Gouda. De kerk is gelegen aan de Hoge Gouwe in de Goudse binnenstad en stamt uit het begin van de twintigste eeuw.

De Gouwekerk is een kruiskerk, opgetrokken uit rode baksteen. Op de kruising van het dak bevindt zich een zeshoekige, deels opengewerkte spits. Deze vieringtoren is vanuit de verre omgeving te zien en is met een hoogte van circa 80 meter het hoogste punt van de stad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de eerste helft van de 17e eeuw werd aan de Hoge Gouwe te Gouda een rooms-katholieke schuilkerk gesticht door de franciscaner pater Gregorius Simpernel. Aanvankelijk vonden de erediensten plaats in een huis "Het Cromhout", dat in 1732 vervangen werd door een nieuwgebouwde schuilkerk.[1]

Nadat deze kerk was afgebrand in 1767 werd een nieuwe kerk gebouwd naar een ontwerp van waarschijnlijk Pieter de Swart. In 1853 werd deze kerk, na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland, officieel een parochiekerk, die als naam kreeg de Sint-Jozefkerk. De voor de kerk gelegen bebouwing werd in 1877 afgebroken. Zo'n tien jaar later werd op een naastgelegen perceel door de Goudse architect C.P.W. Dessing een nieuwe pastorie in neorenaissancestijl gebouwd. Dezelfde architect-aannemer kreeg ook de opdracht om een nieuw kerk te ontwerpen en te bouwen. Tussen 1902 en 1904 werd de nieuwe neogotische Sint-Jozefkerk gebouwd. De kerk werd door de Goudse bevolking de Gouwekerk genoemd.

In de zestiger jaren van de 20e eeuw werd de kerk verlaten door de Franciscanen en kwam de kerk in gebruik bij de parochie Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart. De Kleiwegkerk van deze parochie was in 1964/1965 afgebroken. In de jaren zeventig werd door het kerkbestuur besloten de kerk te verkopen. Sinds 1979 is de kerk eigendom van de stichting Johan Maasbach Wereldzending. In 2018 werd de kerk verkocht aan een particuliere investeerder. Eind 2018 stond de kerk leeg en werd er tijdelijk een ijsbaan in geëxploiteerd.

De kerk werd in 1978 ingeschreven in het rijksmonumentenregister.

Zie de categorie Gouwekerk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.