Graafschap Savoye

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grafschaft Savoyen
Comté de Savoie
Comtât de Savouè
Contà 'd Savòja
Contea di Savoia
Land binnen het Heilige Roomse Rijk
 Koninkrijk Arelat 1003 – 1418 Hertogdom Savoye 
Blason duche fr Savoie.svg
Kaart
Savoie 12 13e siecles.GIF
Algemene gegevens
Hoofdstad Chambéry (vanaf 1285)
Talen Duits, Frans, Italiaans, Arpitaans
Regering
Dynastie Huis Savoye

Het graafschap Savoye (Arpitaans: Comtât de Savouè, Frans: Comté de Savoie, Italiaans: Contea di Savouè) was een hertogdom binnen het Heilige Roomse Rijk. Het hertogdom ontstond uit het Bourgondische koninkrijk Arelat en uit Zwitserse vrije leefgemeenschappen in de elfde eeuw.

Geschiedenis[bewerken]

Het graafschap ontstond toen Humbert Withand uit het huis Savoye in 1003 van de koning van Arles, Rudolf III van Bourgondië, de grafelijke titel verkreeg. Hij werd gesteund door keizer Hendrik II de Heilige van het Heilige Roomse Rijk zodat hij het gebied in de Aostavallei kon uitbreiden. Na de dood van koning Robert II van Frankrijk in 1032 erkende Humberd de heerschappij van keizer Koenraad II. Als beloning voor de steun van Humbold in het conflict tussen Koenraad en Odo II van Blois verkreeg Humbold een deel van het graafschap Vienne dat een vazalstaat van het aartsbisdom Vienne in de regio Chablais en gebied in de Tarentaise wat onderdeel was van het aartsbisdom Tarentaise

Slot Chambéry

Toen het koninkrijk Arelat alleen nog maar een titulair koninkrijk binnen het Heilige Roomse Rijk was zagen de opvolgers van Humbold zich als onafhankelijke graven. De zoon van Humbold Otto trouwde in 1046 met de dochter van markgraaf Manfred II Olderik van Turijn, Adelheid van Susa, waardoor de graven van Savoye over de gebieden in Piëmont regeerden die bij het markgraafschap Turijn hoorden.

De graven breidden hun gebied in 1218 weer uit toen ze de gebieden in het kanton Vaud ten noorden van het Meer van Genève toen het huis Zähringen uitstierf. Graaf Thomas I van Savoye maakte hier gebruik van door de steden Pinerolo and Chambéry (Kamrach) in te lijven. Zijn zoon Peter II werd door de Engelse koning gevraagd voor onderhandelingen met Hendrik III, die ondertussen met zijn nicht Eleonora van Provence getrouwd was, Lord Warden of the Cinque Ports en de graaf van Richmond over het te bouwen Savoy Palace in Londen.

In 1313 verkreeg graaf Amadeus V van Savoye van keizer Hendrik VII officieel de status van rijksvrij. Het koninkrijk Arelat bleef bestaan totdat het graafschap Vienne of de Dauphiné in 1349 onderdeel van het territorium van de Franse kroonprins Karel werd, die de naam van het gebied de naam van zijn titel maakte. De graaf van Savoye was bang dat het graafschap ook onderdeel zou worden van het koninkrijk Frankrijk, wat niet gebeurde omdat keizer Karel IV in 1365 de "groene hertog" Amadeus VI van Savoye tot rijksvoogd van Aralat benoemde.

De "rode hertog" Amadeus VII van Savoye kreeg toegang tot de Middellandse Zee toen hij het graafschap Nizza wist te verwerven. Zijn zoon tegenpaus Felix V wist het gebied uit te breiden door in 1401 het graafschap Geneve te verwerven. In 1416 werd hij door keizer Sigismund tot hertog verheven, waardoor het graafschap Savoye tot hertogdom Savoye werd verheven.

Graven van Savoye[bewerken]