Graafschap Vienne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Comté de Vienne
 Heerlijkheid Vienne 844–1450 Graafschap Albon 
Graafschap Maurienne 
Koninkrijk Frankrijk 
Provincie Dauphiné 
Blason Vienne.svg
Algemene gegevens
Hoofdstad Vienne

Het graafschap Vienne was een graafschap binnen het Karolingische Rijk. De graaf was de Viennois die zetelde te Vienne. Na 1030 werd het graafschap Vienne onderdeel van het aartsbisdom Vienne.

In het midden van de negende eeuw bestuurde Girart II van Roussillon de Provence vanuit Vienne. Hij werd opgevolgd door Boso die in 879 koning werd van Provence werd, zodat de zetel van graaf van Vienne vacant was.

De eerstvolgende graaf van Vienne was Hugo van Arles van 905 tot 926, maar was in Italië waar hij de IJzeren Kroon opeiste. In Vienne droeg de koning van Provence Lodewijk de Blinde het graafschap aan zijn oudste zoon Karel van Vienne. In september 928 ontmoette Hugo Herbert II van Vermandois die wilde dat zijn zoon Odo in plaats van Karel de nieuwe graaf van Vienne zou worden. In 931 wist Karel met hulp van Rudolf van Frankrijk, die hem het graafschap beleende, Vienne te heroveren

Karel bestuurde Vienne tot 23 juni 962 vanuit Arles, de hoofdstad van het niet meer bestaande koninkrijk van zijn vader. Na de dood van Hugo van Arles werd het graafschap overgenomen Constance die het graafschap aan haar man Boso II van Arles. De nakomelingen van Bosso II vergaarden veel titels en gebied in de Provence en ze werden uiteindelijk markgraaf van Provence, de belangrijkste titel in de regio.

In 1030 werd het graafschap Vienne onderdeel van het aartsbisdom Vienne die het graafschap in twee deelde. Hij verhief Guigues III van Albon, een van zijn belangrijke vazalleen, naar de status van graaf. De aartsbisschop zorgde ervoor dat een deel van het grondgebied, het graafschap Savoye, aan Humbert Withand vergeven werd. Ondanks het feit dat de aartsbisschop het graafschap in twee delen had verdeeld bleef het graafschap van 1085 tot 1239 bestaan toen het onderdeel werd van het graafschap Mâcon. Na het overlijden van Jan van Dreux verkocht zijn vrouw Adelheid van Mâcon het graafschap Vienne met het graafschap Macon aan het Koninkrijk Frankrijk.