Graafschap Vienne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Comté de Vienne
 Heerlijkheid Vienne 844 – 1450 Graafschap Albon 
Graafschap Maurienne 
Koninkrijk Frankrijk 
Provincie Dauphiné 
Blason Vienne.svg
Algemene gegevens
Hoofdstad Vienne

Het graafschap Vienne was een graafschap binnen het Karolingische Rijk. De graaf was de Viennois die zetelde te Vienne. Na 1030 werd het graafschap Vienne onderdeel van het aartsbisdom Vienne. In het midden van de negende eeuw bestuurde Girart II van Roussillon de Provence vanuit Vienne. Hij werd opgevolgd door Boso die in 879 koning werd van Provence werd, zodat de zetel van graaf van Vienne vacant was.

De eerstvolgende graaf van Vienne (en Arles en markgraaf van Provence) was Hugo van Arles van 905 tot 926 aangesteld door zijn zwager koning van Provence Lodewijk de Blinde. Hugo wordt in 926 koning van Italië met steun van lokale adel en verdrijft koning van Opper-Bourgondië Rudolf II waar hij de IJzeren Kroon opeiste. In Vienne droeg de koning van Provence Lodewijk de Blinde in 926 het graafschap over aan zijn oudste zoon Karel van Vienne. In september 928, na de dood van Lodewijk ontmoette Hugo Herbert II van Vermandois die wilde dat zijn zoon Odo in plaats van Karel de nieuwe graaf van Vienne zou worden. Hugo volgde Lodewijk op als koning van de Provence. In 931 wist Karel met hulp van Rudolf, Vienne te heroveren

Karel bestuurde Vienne tot 23 juni 962 vanuit Arles, de hoofdstad van het niet meer bestaande koninkrijk Aralat van zijn vader. Na de dood van Hugo van Arles werd het graafschap overgenomen dochter Constance van Vienne die het graafschap liet aan haar man Boso II van Arles. De nakomelingen van Bosso II vergaarden veel titels en gebied in de Provence en ze werden uiteindelijk markgraaf van Provence, de belangrijkste titel in de regio. In 1030 werd het graafschap Vienne onderdeel van het aartsbisdom Vienne. De aartsbisschop verhief Guigues III van Albon, een van zijn belangrijke vazallen, naar de status van graaf van Albon, later Dauphin)

In 1032 overleed koning Rudolf III van Bourgondië. Rudolf had zijn koninkrijk bij testament nagelaten aan keizer Koenraad II. Zijn machtige neef Odo II van Blois, veroverde Neuchâtel en werd binnengehaald in Vienne. In Arles en Marseille werden oorkonden in zijn naam opgesteld. In 1034 wist Koenraad een verbond te vormen met koning Hendrik van Frankrijk en Humbert Withand en andere Italiaanse edelen. Toen ook de Bourgondische adel steeds meer de kant van Koenraad koos, moest Odo zijn aanspraken op Bourgondië opgeven. Een deel van het grondgebied van Vienne werd in dit conflict vergeven aan Humbert Withand, het graafschap Savoye.

Ondanks het feit dat de aartsbisschop het graafschap in twee delen had verdeeld, bleef het graafschap van 1085 tot 1239 bestaan tot het onderdeel werd van het graafschap Mâcon. Na het overlijden van haar man Jan van Dreux in 1239 verkocht zijn vrouw Adelheid van Mâcon, opvolgster van haar grootvader Willem IV van Mâcon, het graafschap Vienne met het graafschap Macon aan het Koninkrijk Frankrijk aan Lodewijk IX van Frankrijk.