Graanschuur (regio)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijstveld in Kedah (Maleisië)
Raapzaadveld in Oekraïne
Landschap in de Punjab (India)
Gemechaniseerde landbouw in Punjab (India)
Graanoogst in Hongarije (1941)

De graanschuur van een land of werelddeel is een regio met een uitzonderlijk hoge landbouwproductiviteit. Dit laat een grote export van graan en/of een hoge bevolkingsdichtheid toe.

De grote landbouwproductiviteit is vaak een combinatie van een geschikt klimaat met voldoende hoge temperaturen, de beschikbaarheid van water via neerslag of rivieren en van de aanwezigheid van een vruchtbare bodem. Door gebruik van kunstmest is dit laatste in moderne tijden niet meer absoluut noodzakelijk.

De Corn Belt van de Verenigde Staten

Klimaatzones[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste van deze gebieden liggen in zones met een gematigd zeeklimaat (Cfb-klimaat, bijvoorbeeld de Beauce, Vojvodina en Hongaarse Vlakte) of een warm chinaklimaat (Cwa-klimaat, bijvoorbeeld Sichuan en een deel van de Punjab). Indien er voldoende water aangevoerd wordt via rivieren, kan men deze regio's echter ook vinden in warme steppeklimaten (BSh) als Noordoost-Syrië (al-Jazira) en een deel van de Punjab (bijvoorbeeld Lahore). In beide gevallen wordt er wel veel water aangevoerd vanuit de bergen in het noorden. In zones als Oekraïne, Roemenië en Saskatchewan wordt het landklimaat met zijn koudere winters (Dfb, gematigd landklimaat) gecompenseerd door vruchtbare bodems.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]