Graanstokerij Filliers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De gebouwen van Filliers in Deinze.

Graanstokerij Filliers is een jeneverstokerij in het Oost-Vlaamse Bachte-Maria-Leerne (Deinze) in België.

Vijf generaties[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd opgericht rond 1880 door Kamiel Filliers, die toen een vergunning kreeg om jenever te stoken op zijn boerderij. Zodoende kon hij het eigen gekweekt graan in de winter verwerken tot jenever. De uitbating kwam er in de plaats van de in 1863 door brand geteisterde landbouwstokerij van zijn oom Ferdinand Bernard Filliers.

Dit gebeurt tot op heden nog altijd onder het beheer van dezelfde familie, maar dan wel door de vijfde generatie. Vandaar de uitspraak: Van korrel tot borrel.

Ongeval[bewerken | brontekst bewerken]

Op 31 oktober 2008 werd bedrijfsleider en meester-stoker Jan Filliers het slachtoffer van een dodelijk busongeluk in het zuiden van Egypte. Jan Filliers was, samen met zijn vrouw en vier kinderen, op weg naar Aboe Simbel. Samen met hem kwamen vijf andere Belgen om het leven.

Amper één maand voor het ongeval werd Jan Filliers, in een krantendossier "M/V's met macht" van het Nieuwsblad, uitgeroepen tot een van de tien invloedrijkste Deinzenaren. Jan Filliers werd beschouwd als een van de sleutelfiguren in Deinze en omschreven als een joviale man die steeds de tijd nam om bezoekers een rondleiding te geven in de stokerij waar hij zo trots op was.

Ter nagedachtenis is een organisatie voor MVO opgericht die zijn naam draagt.

Moutwijn[bewerken | brontekst bewerken]

Filliers produceert ook het halffabricaat moutwijn, een puur graandistillaat tot 46-47% vol. gestookt. Het wordt in bulk geleverd aan andere producenten van jenevers in de Benelux en Canada, onder meer aan het Nederlandse Bols.

Overname[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 nam Filliers zijn sectorgenoot Wortegemsen van Albert Kint over, daardoor werd Filliers Belgisch marktleider in het segment van de jenevers. De productie van de citroenjenevers, in 2008 goed voor 250.000 liter, werd van Waregem naar Deinze overgebracht. De citroenjenevers van de familie Kint werden pas in 1978 gelanceerd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]