Filliers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Graanstokerij Filliers)
De gebouwen van Filliers in Deinze
Graanstokerij Filliers in 2008
Enkele producten van stokerij Filliers

Graanstokerij Filliers is een jeneverstokerij in het Oost-Vlaamse Bachte-Maria-Leerne (Deinze) in België.

Vijf generaties[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd opgericht rond 1880 door Kamiel Filliers, die toen een vergunning kreeg om jenever te stoken op zijn boerderij. Zodoende kon hij het eigen gekweekt graan in de winter verwerken tot jenever. De uitbating kwam er in de plaats van de in 1863 door brand geteisterde landbouwstokerij van zijn oom Ferdinand Bernard Filliers.

Tot februari 2018 stond het bedrijf onder het beheer van dezelfde familie, wel dan al door de vijfde generatie. Vandaar de uitspraak die gold: Van korrel tot borrel. Daarna kwam de leiding in handen van Bernard Cnudde uit Oudenaarde.

Overname en uitbreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Een reden voor de productietoename was de lancering van het eigen assortiment jenevers. Eerst kwamen de jenevers met fruitsmaken aan de beurt. Later de creamjenevers met chocolade-, vanille-, kokosnoot-, banaan- en amarettosmaken. Dit hielp jenever van zijn imago als oudemannendrank af. Men introduceerde zo jenever bij een jonger en vrouwelijk publiek.

De productie van de citroenjenevers, in 2008 goed voor 250.000 liter, werd van Waregem naar Deinze overgebracht. In 2008 produceerde Filliers in totaal 1.600.000 liter wat een omzet van 10.120.000 euro opleverde. Het bedrijf stelde toen negentien werknemers tewerk.

In 2009 nam Filliers zijn sectorgenoot Wortegemsen van Albert Kint over, daardoor werd Filliers Belgisch marktleider in het segment van de jenevers. Hierdoor steeg de omzet naar 18 miljoen euro.

Filliers, gin en whisky[bewerken | brontekst bewerken]

Een andere evolutie was de productie vanaf 2007 van een eigen merk single malt whisky: Goldlys Family Reserve via dubbele kolomdistillatie. De naam verwijst naar de nabijgelegen rivier de Leie. Het is een driejaaroude graanwhisky die rijpt op Bourbon vaten van Amerikaanse eik.[1] In 2010 bracht Filliers als eerste Belgische bedrijf gin op de markt, de Filliers Dry Gin 28.

Ongeval[bewerken | brontekst bewerken]

Op 31 oktober 2008 werd bedrijfsleider en meester-stoker Jan Filliers het slachtoffer van een dodelijk busongeluk in het zuiden van Egypte. Jan Filliers was, samen met zijn vrouw en vier kinderen, op weg naar Aboe Simbel. Samen met hem kwamen vijf andere Belgen om het leven.

Amper één maand voor het ongeval werd Jan Filliers, in een krantendossier "M/V's met macht" van het Nieuwsblad, uitgeroepen tot een van de tien invloedrijkste Deinzenaren. Jan Filliers werd beschouwd als een van de sleutelfiguren in Deinze en omschreven als een joviale man die steeds de tijd nam om bezoekers een rondleiding te geven in de stokerij waar hij zo trots op was.

Ter nagedachtenis is een organisatie voor MVO opgericht die zijn naam draagt.

Moutwijn[bewerken | brontekst bewerken]

Filliers produceert ook het halffabricaat moutwijn, een puur graandistillaat tot 46-47% vol. gestookt. Het wordt in bulk geleverd aan andere producenten van jenevers in de Benelux en Canada, onder meer aan het Nederlandse Bols.

Distilleerkolom als monument[bewerken | brontekst bewerken]

In 1996 werd aan het bedrijf een koperen distilleerkolom van Filliers als monument heropgebouwd. Architect voor deze vijfmeterhoge constructie was Xavier Donck. Hiermee toont men aan dat Deinze niet alleen een stad was van pluimvee, textielnijverheid en kinderwagenconstructie.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Filliers distillery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.