Grace Kelly (actrice)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grace Kelly
Kelly in 1956
Algemene informatie
Volledige naam Grace Patricia Kelly
Geboren 12 november 1929
Overleden 14 september 1982
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Monaco Monaco
Bijnaam Gracie, Graciebird
Werk
Pseudoniem Prinses Gracia, Princess Grace of Monaco, H.S.H. Princess Grace, Princess Grace
Jaren actief 1950-1956 (actrice)
Handtekening
Handtekening
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Grace Patricia Kelly (Philadelphia, Verenigde Staten, 12 november 1929La Colle, Monaco, 14 september 1982) was een Amerikaanse actrice die later de gemalin werd van prins Reinier III van Monaco. In het Nederlandse en Duitse taalgebied is zij ook bekend als prinses Gracia, maar officieel is haar voornaam altijd Grace gebleven.

Grace Kelly werd geboren in Philadelphia, Pennsylvania, haar vader John Brendan Kelly was van Ierse afkomst, haar moeder Margaret Katherine Majer was de dochter van Duitse immigranten. Haar vader had in 1920 in Antwerpen en 1924 in Parijs in totaal driemaal olympisch goud gewonnen met roeien. Hij maakte fortuin als bouwondernemer met de productie van bakstenen. Graces jongere broer John Brendan jr. volgde zijn vader en won olympisch brons in de skiff in Melbourne 1956. De Kelly Drive in Philadelphia is naar deze jongere broer genoemd.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Kelly in To Catch a Thief (1955)

Hoewel haar familie erop tegen was dat Kelly actrice werd, besloot ze toch door te zetten en speelde ze op 22-jarige leeftijd in haar eerste film. De volgende jaren speelde Kelly in verschillende films, waaronder drie van Alfred Hitchcock en in de western High Noon van Fred Zinnemann. In 1955 kreeg ze een Oscar voor beste actrice in de film The Country Girl. Tijdens de opnames van deze film had ze een korte affaire met mede-acteur Bing Crosby, maar deze affaire werd geheimgehouden om de reputaties van beide acteurs te beschermen.

In 1956 speelde ze in haar laatste film, de muzikale komedie High Society. Door haar huwelijk met prins Reinier moest ze het acteren opgeven, dit was een moeilijke keuze voor haar.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Kelly was een aanvaardbare en aantrekkelijke bruid voor prins Reinier, omdat ze katholiek was. Bovendien ging het gerucht in die tijd dat Monaco weer bij Frankrijk gevoegd zou worden als prins Reinier niet voor een opvolger zou zorgen. Voordat Kelly in beeld kwam, had prins Reinier zes jaar lang een relatie met de Franse actrice Gisèle Pascal. Medisch onderzoek wees uit dat zij onvruchtbaar was, waarna prins Reinier de relatie moest verbreken. Er wordt ook beweerd dat dit een gerucht is dat door de oudere zus van prins Reinier, prinses Antoinette, in de wereld is geholpen om de kansen voor haarzelf en haar zoon op de troon te vergroten. Pascal zou later overigens toch kinderen krijgen.

Prins Reinier en prinses Grace huwden op 18 april 1956 burgerlijk en op 19 april 1956 kerkelijk. Zij kregen drie kinderen:

Prinses Grace werd tijdens haar eerste zwangerschap gefotografeerd met een sac à dépêches. Ze poogde haar zwangerschap te verbloemen met de tas. Vanaf dat moment werd de tas de Kelly-tas genoemd. Hèrmes vroeg toestemming voor het officieel voeren van deze naam en zou deze vanaf 1977 voor de sac à dépêches gebruiken.[1]

Dood[bewerken | brontekst bewerken]

Grace Kelly's graf

Op maandag 13 september 1982, op 52-jarige leeftijd, kreeg prinses Grace een beroerte toen ze met haar Rover 3500, ter hoogte van La Turbie, op dezelfde kronkelige weg reed als in de beroemde scène uit de Hitchcock-film To Catch a Thief waarin ze de hoofdrol speelde. Als gevolg hiervan verloor zij de controle over het stuur en kwam met de auto in een ravijn terecht. Ze overleed de volgende dag zonder nog bij bewustzijn te zijn geweest in het ziekenhuis te Monaco. Prinses Stéphanie, die naast haar had gezeten, liep bij dit ongeluk slechts lichte verwondingen op. Enkele jaren later bleek echter dat ze haar nek had gebroken. Lange tijd zijn er geruchten geweest dat niet prinses Grace maar de toen 17-jarige Stéphanie, zonder rijbewijs, aan het stuur zou hebben gezeten.[2]

Prinses Grace werd op zaterdag 18 september 1982 bijgezet in het familiegraf in de kathedraal van Monaco. Onder de 400 gasten waren enkele afgevaardigden van buitenlandse overheden en van enkele Europese koningshuizen aanwezig, onder meer: first lady Nancy Reagan, Danielle Mitterrand, prinses Diana en koning Boudewijn van België. Ongeveer 100 miljoen kijkers wereldwijd volgden de plechtigheid rechtstreeks op de televisie. Namens Nederland was prins Bernhard naar de uitvaart gekomen.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kelly in Mogambo (1953)

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99'00'01'02'03'04'05'06'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21'22'23
True love (met Bing Crosby) 1182-1890184216601951------------------ -
  1. Een getal geeft de plaats aan en een '-' dat het nummer niet genoteerd was. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Audrey Hepburn
voor Roman Holiday
Oscar voor beste actrice
1954
voor The Country Girl
Opvolger:
Anna Magnani
voor The Rose Tattoo
Zie de categorie Grace Kelly van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.