Graf van de onbekende soldaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landsoldaten (1858)

Het graf van de onbekende soldaat is een monument dat vanaf de negentiende eeuw in diverse landen werd opgericht en waar het stoffelijk overschot begraven werd van een of meer gesneuvelde soldaten die niet geïdentificeerd konden worden. Deze soldaten staan symbool voor de vele geïdentificeerde en ongeïdentificeerde soldaten die omkwamen bij een oorlog.

Het oudste monument is vermoedelijk dat van de Landsoldaten (beeldhouwer Herman Wilhelm Bissen), dat in 1858 in Frederica, Denemarken werd opgericht, ter herinnering aan de gesneuvelden tijdens de Eerste Duits-Deense Oorlog. Het recentste monument is van 2004 en is te vinden in Wellington, Nieuw-Zeeland.

Na de Eerste Wereldoorlog hebben diverse landen een monument opgericht met een graf van de onbekende soldaat. Op 11 november 1920 werden de Tomb of the Unknown Warrior in Londen en de Tombe du Soldat Inconnu in Parijs ingewijd.

In Frankrijk werd in 1923 een eeuwige vlam bij het graf gezet. Later werd dat elders ook gedaan, zoals in Brussel. Meestal wordt er een jaarlijkse herdenking bij het graf gehouden.

Nederland heeft geen nationaal graf van een onbekende soldaat. Diverse gemeenten hebben een gemeentelijk monument en in Waalre is het enige provinciale graf van de onbekende soldaat.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Land Plaats Jaar Afbeelding Artikel
Vlag van België België Brussel 1922 Colonne du Congrès Bxl.02.JPG Graf van de onbekende soldaat (Brussel)
Vlag van Frankrijk Frankrijk Parijs 1921 Paris Arc de Triomphe de l'Étoile Grabmal des Unbekannten Soldaten 2.jpg Graf van de onbekende soldaat (Parijs)
Vlag van Griekenland Griekenland Athene 1930 Tomb of Unknown at Syntagma Square in Athens.JPG Graf van de onbekende soldaat (Athene)
Vlag van Italië Italië Rome 1921 VittorianoMiliteIgnoto-SteO153.jpg Graf van de onbekende soldaat (Rome)
Vlag van Nederland Nederland Oude Sint-Willibrorduskerk, Waalre 1945 Oude-Willibrorduskerk.jpg Graf van de onbekende soldaat (Waalre)
Vlag van Polen Polen Warschau 1925 Grób Nieznanego Żołnierza w Warszawa warta.JPG Graf van de onbekende soldaat (Warschau)
Vlag van Portugal Portugal Klooster van Batalha 1921 Chapter house of Mosteiro da Batalha (2).jpg Graf van de onbekende soldaat (Batalha)
Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Westminster Abbey, Londen 1920 Westminster Abbey West Door.jpg Graf van de onbekende soldaat (Londen)
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten Arlington National Cemetery 1921 Tomb of the Unknowns.jpg Tomb of the Unknown Soldier (Arlington) (Artikel in Engelstalige Wikipedia)