Grafische School

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Grafische school of Grafisch Lyceum is een middelbare beroepsopleiding in Nederland op het gebied van grafische vormgeving, media, design en technologie. Deze onderwijsinstellingen zijn te vinden in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Zwolle en Friese Poort in Nederland.

Opzet onderwijs[bewerken]

Er wordt beroepsgericht lesgegeven in de vakken Communicatie, Design en Media. In de eerste en tweede klas wordt vooral met de handen gewerkt met vakken als reclame-tekenen en druktechnieken. Er worden dan verschillende uitstapjes ondernomen naar bijvoorbeeld Artis om studies te maken van een bepaald dier.

Verder is er het onderdeel "VG" (Vormgeven). VG duurt de hele periode, maar in de eerste twee jaar gaat het vooral over de Prehistorie, Romeinen etcetera. In de laatste twee jaar wordt vooral gekeken naar de tegenwoordige tijd, zoals; graffiti, reclameborden en posters observeren. De laatste twee jaar wordt er ook meer op de computer gewerkt, waar in de eerste twee jaar kennis mee gemaakt is.

Aan het einde van het derde leerjaar splitsen de leerlingen zich op in "basis" en "kader" (basis is lager dan kader).

  • In de "basisklas" gaan de leerlingen zich vooral concentreren op drukken en gaan ze vooral met de handen werken, bijvoorbeeld Foto's maken en ontwikkelen of boeken maken.
  • In de "kaderklas" is het tempo sneller en wordt vooral op de computer gewerkt waar "AV" (Audiovisuele Vormgeving) een belangrijke rol bij speelt. Hier worden opgenomen films gemonteerd. Ook wordt er gekeken naar andere films waarbij gelet wordt naar de verschillende lichtinvallen, cameraposities, e.d. Bij "AV" wordt er veel getekend (waaronder het schetsen hoe een film moet verlopen). Tevens wordt er veel met Adobe Flash gewerkt (een programma waarmee animaties en andere internettoepassingen gemaakt kunnen worden), ook aan het ontwerpen van websites wordt ruimschoots aandacht besteed.

Bekende leerlingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]