Grafkapel op de Württemberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grafkapel op de Württemberg

Grabkapelle auf dem Württemberg

Grabkapelle Rotenberg 09.jpg
Plaats Stuttgart

Vlag van Duitsland Duitsland

Coördinaten 48° 47′ NB, 9° 16′ OL
Gebouwd in 1820-1824
Detailkaart
Grafkapel op de Württemberg (Baden-Württemberg)
Grafkapel op de Württemberg
Portaal:  Christendom

De Grafkapel op de Württemberg (Duits: Grabkapelle auf dem Württemberg) is een mausoleum in Stuttgart. De kapel bevindt in het stadsdeel Rotenberg, omringd door wijngaarden op de Württemberg hoog boven het Neckardal en werd voor Catharina Paulowna (1788-1819) opgericht, de tweede vrouw van koning Willem I van Württemberg (1781–1864). De koning zelf en hun dochter Marie Frederike Charlotte van Württemberg (1816–1887) werden eveneens in de kapel bijgezet.

Geschiedenis[bewerken]

Burcht Württemberg (circa 1820)

De grafkapel werd in de periode 1820-1824 na de dood van koningin Catharina gebouwd naar het ontwerp van de in Italië geboren hofbouwmeester Giovanni Salucci op de plaats van de tot een ruïne vervallen Burcht Wirtemberg, het stamhuis van het adelsgeslacht Württemberg.

De grafkapel diende van 1825 tot 1899 als Russisch-orthodox kerkgebouw. Ook tegenwoordig wordt nog elk jaar op pinkstermaandag een Russisch-ortodoxe dienst gevierd.

Architectuur[bewerken]

De bouwvorm is duidelijk geïnspireerd op de villa La Rotonda van Andrea Palladio. Zoals bij La Rotonda staan bij de grafkapel naar alle vier windrichtingen identieke portico's om een centraalbouw. Verschil is echter dat de centraalbouw van Palladio kubisch is, terwijl de grafkapel cilindrisch werd uitgevoerd.

In de kapel, die ongeveer 20 meter hoog is en een doorsnee van circa 24 meter kent, staan grote beelden van de vier evangelisten in nissen opgesteld. Net als de beide sarcofagen op vloer van de kerk werden ze van marmer uit Carrara gemaakt naar ontwerp van de Deen Bertel Thorvaldsen. Ze werden door verschillende beeldhouwers gemaakt.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]