Graham Linehan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Graham Lineham in 2013.

Graham Linehan (Dublin, 22 mei 1968) is een Ierse schrijver en regisseur van televisieseries die, vaak met schrijfpartner Arthur Mathews verschillende comedyseries geschreven heeft. Hij is vooral bekend van de series Father Ted, Black Books en The IT Crowd.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na verschillende kleinere projecten was Father Ted zijn grote doorbraak, samen met Mathews.[1] Daarna schreven zij het eerste seizoen van de sketch comedy Big Train. De serie kreeg nog een tweede seizoen, waaraan Linehan niet meegeschreven heeft. Sindsdien heeft hij voor verschillende programma's gewerkt, waaronder Brass Eye. Met Dylan Moran schreef hij het eerste seizoen van Black Books. Aan deze serie heeft ook Mathews meegewerkt.

In Nederland is Linehan vooral bekend voor het schrijven en regisseren van de sitcom The IT Crowd, waarin hij er bewust voor gekozen heeft af te wijken van de mockumentary-trend en terug te keren naar de oude sitcomstijl, live opgenomen voor een publiek in de studio.[2][3] In november 2008 ontving hij een Emmy Award voor The IT Crowd.[4]

Op 12 december 2009 ontving Linehan de Ronnie Barker Award voor zijn schrijfwerk op de British Comedy Awards, waarbij hij een staande ovatie van het publiek kreeg.

Rond 2018 begon Lineman zich uit te spreken over de cancelcultuur vanuit lgbt-kringen, omdat hij het onrechtvaardig vond dat mensen als Helen Joyce, Kathleen Stock daardoor geviseerd werden.[5] Ook zelf kwam hij omwille van zijn kritiek onder vuur te liggen. In 2020 werd zijn Twitter-account, met op dat moment 656,000 volgers, geblokkeerd nadat hij meermaals "men aren’t women tho" had getweet als reactie op een Pride tweet van het Women's Institute.[6] Nadat Elon Musk twitter overnam, werd hij gedeblokkeerd.[7]

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Linehan en Mathews brachten samen het boek Father Ted: The Complete Scripts uit, in oktober 2000. (Paperback – Boxtree – October 20, 2000) ISBN 0-7522-7235-7. Daarnaast hebben ze beiden bijgedragen aan verschillende tijdschriften, waaronder Volume.

Regie[bewerken | brontekst bewerken]

Linehan heeft het volgende geregisseerd:

Linehan maakte zijn debuut als regisseur met de korte horrorkomedie Hello Friend, die ook mede door hem geschreven is. Deze film staat als een van de extra's op de dvd van het eerste seizoen van The IT Crowd.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Uit: IMDb[8]

Jaar Genomineerd voor Award Categorie Resultaat
1996 Father Ted BAFTAs Best Comedy (Programme or Series) gewonnen
1996 Father Ted Writers' Guild of Great Britain TV – Situation Comedy gewonnen
1997 Father Ted BAFTAs Best Comedy (Programme or Series) genomineerd
1997 Harry Enfield and Chums Writers' Guild of Great Britain TV – Light Entertainment gewonnen
1999 Big Train BAFTAs Best Light Entertainment (Programme or Series) genomineerd
1999 Father Ted BAFTAs Best Comedy (Programme or Series) gewonnen
2001 Black Books BAFTAs Situation Comedy Award gewonnen
2007 The IT Crowd BAFTAs Best Situation Comedy genomineerd
2008 The IT Crowd BAFTAs Best Situation Comedy genomineerd
2009 The IT Crowd BAFTAs Best Situation Comedy gewonnen
2009 The IT Crowd IFTAs Best Script for Television gewonnen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]