Gran Sasso

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gran Sasso
Gran Sasso
Hoogte 2912[1] m
Coördinaten 42° 28′ NB, 13° 33′ OL
Ligging Abruzzo (Italië)
Gebergte Apennijnen
Eerste beklimming 1573: Francesco De Marchi
Gran Sasso (Italië)
Gran Sasso
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Gran Sasso in de wolken
Gran Sasso in de avondschemering

De Gran Sasso d'Italia (vertaald: grote steen van Italië) is een bergmassief op de grens van de provincies L'Aquila en Teramo in het Nationaal Park Gran Sasso e Monti della Laga. Onderdeel van het massief is de Corno Grande (2912 m), de hoogste berg van de Apennijnen.

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

Op de oostflank van de Gran Sasso ligt de Calderonegletscher. Dit is de zuidelijkste gletsjer van Europa sinds de Corral di Veletagletscher in de Spaanse Sierra Nevada is weggesmolten. Ten zuiden van de top strekt zich de Campo Imperatore uit, een enorme hoogvlakte die bekendstaat om haar bloemenpracht in de lente en zomer. Over de vlakte voert een goede weg tot het hotel "Campo Imperatore" dat op 2130 meter hoogte ligt. Het is het vertrekpunt voor vele wandelingen, waarvan er een aantal naar de 2912 meter hoge top leiden. Ten noorden van de berg ligt de Campo Pericoli, eveneens een hoogvlakte.

Laboratori Nazionali del Gran Sasso[bewerken | brontekst bewerken]

In 1984 werd een 10 km lange dubbelbaanse snelweg door het Gran Sasso-massief geboord als verbinding tussen Rome en Teramo. In 1995 werd een tweede tunnel aangelegd. Deze tunnel omvat ook een ondergronds laboratorium voor deeltjesfysica, het Laboratori Nazionali del Gran Sasso. Soms wordt het gedeelte waar het laboratorium ligt ook de derde tunnel genoemd. Dit laboratorium bevindt zich 1400 meter beneden de rots. Tegen de tweede tunnel en het laboratorium werd een grote oppositie gevoerd door vele milieubewegingen. Er werd aangevoerd dat het kernfysische laboratorium op twee actieve seismische breuklijnen kwam te liggen en dat er ook waterbronnen in gevaar kwamen.

Het ondergrondse laboratorium, door de zware rotsen afgeschermd tegen de kosmische achtergrondstraling, werd in 1989 geopend. Er vinden studies en experimenten plaats aan neutrino’s, aan donkere materie en nucleair verval, verder is het een plaats voor geologische en biologische studies. De neutrinodetector is afgekoeld tot 82 kelvin. Er werken 700 geleerden uit twintig verschillende landen.

Belangrijkste bergtoppen[bewerken | brontekst bewerken]

Een vroegere piek “De Gendarmerie” werd in 2005 omgenoemd in Johannes Paulus II-piek. De paus had de Gran Sasso dikwijls bezocht en gezegd dat het gebergte hem aan zijn geboorteregio en Polen herinnerde.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Op de berg werd Benito Mussolini in juli 1943 na zijn arrestatie op last van de regering Badoglio gevangen gehouden. Op 12 september 1943 werd hij daar door Duitse elitetroepen onder leiding van Otto Skorzeny onder de codenaam Unternehmen Eiche bevrijd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gran Sasso van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.