Gran Via de les Corts Catalanes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kruising Rambla de Catalunya en de Gran Via
Banco Vitalicio-gebouw
Kruising Gran Via de les Corts Catalanes en de Passeig de Gràcia

Gran Via de les Corts Catalanes, vaak ook Gran Via genoemd, is een van Barcelona's belangrijke lanen.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Deze laan doorkruist de hele stad van het noordoosten, bij de gemeente Sant Adrià de Besòs, tot aan het zuidwesten bij L'Hospitalet de Llobregat. Sommige van Barcelona's belangrijkste pleinen liggen aan deze laan. Dit zijn de volgende pleinen : Plaça d'Espanya, Plaça Universitat, Plaça de Catalunya, Plaça de Tetuan en het Plaça de les Glòries Catalanes. De lengte van deze laan is meer dan 8 kilometer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De laat-19e-eeuwse planoloog Ildefons Cerdà voegde deze laan toe als essentieel onderdeel van zijn ontwerp van het nieuwe "Projecte de reforma i eixample de Barcelona" (tegenwoordig bekend als "Pla Cerdà"), als een brede laan die een aantal dorpen rond het kustgebied van Barcelona met elkaar zou verbinden. De naam was Lletra N, Número 11 en werd in 1900 hernoemd tot Corts wat een verwijzing was naar het middeleeuwse Corts de Barcelona. Later, na het uitroepen van de Tweede Spaanse Republiek in 1931, werd de laan weer hernoemd. De naam werd toen Corts Catalanes. Na de nationalistische overwinning van de Spaanse Burgeroorlog werd de naam veranderd in Avenida de José Antonio Primo de Rivera in 1939. Tijdens het democratisch herstel in 1979 werd de laan hernoemd tot het huidige Gran Via de les Corts Catalanes. Op dit moment is men bezig om een Trambesòs-station te bouwen aan de laan.

Metro[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste metrolijn van Barcelona's metro, gebouwd in de jaren 20 onder de naam "Gran Metro", bestreek de afstand tussen Plaça de Catalunya en Plaça Espanya en maakt deel uit van lijn 1.

Er zijn verschillende metrostations aan de Gran Via.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Wapen Barcelona Portaal Barcelona