Granadijnse Confederatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Confederación Granadina
Granadijnse Confederatie
 Republiek Nieuw-Granada 1858 – 1863 Verenigde Staten van Colombia 
Flag of New Granada.svg Coat of arms of New Granada.svg
(Details) (Details)
Kaart
Granadine Confederation (orthographic projection).svg
Algemene gegevens
Hoofdstad Santé Fe de Bogotá
Religie(s) Rooms-katholicisme
Regering
Regeringsvorm Confederale Republiek

De Granadijnse Confederatie (Spaans: Confederación Granadina) was een federale republiek die in 1858 ontstond na een grondwetswijziging waardoor ze de Republiek Nieuw-Granada verving. Het grondgebied bestond uit het huidige Colombia en Panama. Na een nieuwe wijziging van de grondwet in 1863 werd de Confederatie vervangen door de Verenigde Staten van Colombia.

Geschiedenis[bewerken]

De korte, maar gecompliceerde, levensloop van de confederatie werd gekenmerkt door de oppositie van de conservatieve en liberale partij, die eindigde in een burgeroorlog.

Soevereine Staten[bewerken]

De centralistische structuur die er, nadat Groot-Colombia opgeheven werd, in de Republiek Nieuw-Granada was gekomen en werd goedgekeurd door de grondwet van 1843, werd al snel in vraag gesteld door de drang naar onafhankelijkheid in verschillende regio’s. Voornamelijk de provincies Azuero, Chiriquí, Panamá, en Veraguas, eisten een autonome status. De grondwet van 1853 maakte mogelijk dat op 27 februari 1855 de Soevereine Staat Panama gecreëerd kon worden binnen de Republiek Nieuw-Granada.

Het regionalisme werd hierna te sterk en om een breuk te vermijden zoals met Groot-Colombia, waarbij Venezuela en Ecuador onafhankelijk werden, liet het congres toe om soevereine staten te creëren.

De Wet van 15 juni 1857 creëerde de andere staten die samen de Granadijnse Confederatie zouden gaan vormen.

De natie werd gevormd door de vereniging van deze soevereine staten die nu verderging onder de naam Granadijnse Confederatie. Bogota werd de hoofdstad.

Op 12 juli 1861 werd na geweld de Soevereine Staat Tolima gecreëerd uit de staat Cundinamarca. Dit werd goedgekeurd door de andere staten van de unie.