Grand Hotel Central

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grand Hotel Central
Grand Hotel Central
Grand Hotel Central
Locatie Lange Poten, Den Haag
Oorspr. functie hotel
Huidig gebruik Tweede Kamer en Nieuwspoort
Bouw gereed 1880
Bouwstijl neorenaissancistische stijl
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Grand Hotel Central aan de Lange Poten in Den Haag werd in 1880 gebouwd als Grand Café du Passage.

Het hotel werd gebouwd in neorenaissancistische stijl en had een overdekte winkelpassage. In 1885 werd de Haagse Passage gebouwd en werd de naam van het hotel veranderd in Hotel Central, mogelijk om verwarring te voorkomen.

De Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij was eigenaar van het hotel toen de ZHB in 1906 House of Lords overnam en dat als dependance van het hotel ging gebruiken. Later waren het hotel en de House of Lords van Oranjeboom, Skol en na 1964 van Allied Breweries en Wagons-Lits.

Het hotel had met een eigen omnibus een pendeldienst voor haar gasten naar het Staatsspoor. De passage werd in 1915 weer afgebroken.

In de jaren 1920 werd ook het hotel afgebroken en vervangen door een nieuw in een mengstijl van Jugendstil en Art Deco. De bouw van het hotel was in twee opzichten bijzonder:

  • Ten eerste werd er een overdekte winkelpassage gemaakt met aan beide kanten terrastafeltjes. De passage was twee verdiepingen hoog en had een glazen dak. In 1911 werden de tafeltjes weggehaald en kwam er een café binnen.
  • Ten tweede was dit het eerste gebouw in Den Haag waar bij de bouw beton werd gebruikt, hetgeen eigenlijk pas opviel toen er een nieuwe garderobe gemaakt moest worden bij de doorbraak naar de House of Lords.

In 1911 en 1946 werd het hotel verbouwd. Later werd het hotel verbouwd om daarna gebruikt te worden door Nieuwspoort. De publieke ingang is via Lange Poten nummer 4.

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]