Grand Prix-wegrace van Argentinië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Autódromo Oscar Alfredo Gálvez zoals het vanaf 1981 werd gebruikt

De Grand Prix van Argentinië voor motorfietsen is een wegrace die wordt georganiseerd in Argentinië. Tussen 1961 en 1999 werd de race slechts elf keer georganiseerd, waarbij tien edities deel uitmaakten van het wereldkampioenschap wegrace.

In de eerste jaren gebruikten de lichte klassen (50 cc en 125 cc) een korte versie van het circuit van 2,625 kilometer lengte en de zwaardere klassen reden op varianten van 3,140- tot 4,706 kilometer lengte.

1960-1963[bewerken | brontekst bewerken]

De Grand Prix van Argentinië werd in 1960 voor het eerst gehouden op het Autódromo Oscar Alfredo Gálvez in Buenos Aires. Het was toen nog een internationale race de geen deel uitmaakte van het wereldkampioenschap. Toen de FIM de Grand Prix in 1961 aan het programma toevoegde, was er vanuit de coureurs en teams weinig interesse om deel te nemen. Privérijders hadden al moeite om in mei de oversteek naar het eiland Man en in augustus die naar Noord-Ierland te maken, en zagen niets in een lange en dure reis in oktober naar Zuid-Amerika op het moment dat de wereldtitels al beslist waren. Dat gold zelfs voor de fabrieksteams. Yamaha stuurde alleen Fumio Ito voor de 250 cc race en Honda stuurde het hele team, dat de 125- en de 250 cc klassen domineerde. Honda moest zich in de 125 cc klasse dan ook verweren tegen Ernst Degner, die nog wereldkampioen kon worden. Degner was enkele weken eerder uit de DDR gevlucht en had daardoor niet meer de beschikking over zijn snelle MZ RE 125. Hij maakte echter nog kans op de wereldtitel en probeerde in Argentinië met een EMC nog punten te scoren. Die machine arriveerde echter te laat en Degner moest als toeschouwer zien hoe Tom Phillis met zijn Honda 2RC 143 wereldkampioen werd.

In 1962 was zelfs Honda weggebleven, omdat het al zeker was van vier wereldtitels. Het enige fabrieksteam was dat van Suzuki, dat elke race kon gebruiken voor de ontwikkeling van de nieuwe 125 cc racers en de 50 cc racers. Het werd nu ook duidelijk dat de Grand Prix van Argentinië een scheef beeld van het wereldkampioenschap creëerde: coureurs die normaal gesproken niet konden opboksen tegen sterkere concurrenten konden hier veel punten scoren. Arthur Wheeler, die met een sterk verouderde Moto Guzzi reed, won de 250 cc klasse en werd derde in het wereldkampioenschap. Benedicto Caldarella won de 500 cc klasse en eindigde als vijfde in de eindstand.

In 1963 was de Argentijnse GP voor een aantal klassen nog belangrijk. De 50-, 125- en 250 cc klassen moesten namelijk ook nog in Japan rijden en daardoor waren een aantal wereldtitels nog open. Bovendien stuurde MV Agusta Mike Hailwood, die al halverwege het seizoen zijn wereldtitel al veiliggesteld. Honda had het zichzelf moeilijk gemaakt door te bezuinigen: men gebruikte oude machines en trok halverwege het seizoen de monteurs terug, zodat de fabriekscoureurs op zichzelf waren aangewezen. Daardoor kon Tarquinio Provini met zijn Moto Morini een bedreiging vormen in de 250 cc klasse en zowel Honda als Moto Morini stuurden noodgedwongen hun rijders naar Argentinië. In de 50 cc klasse stuurde Kreidler haar toprijder Hans Georg Anscheidt níet naar Argentinië, waardoor hij de wereldtitel verloor aan Suzuki-rijder Hugh Anderson.

Er was in dat jaar veel kritiek op de organisatie van de Argentijnse Grand Prix en toen men in augustus 1964 nog niet wist of het wel mogelijk was de Grand Prix te organiseren, werd ze door de FIM van de kalender geschrapt.

1981-1999[bewerken | brontekst bewerken]

In 1981 kwam de Grand Prix weer terug, dit keer als seizoensopening. In die jaren was het al gebruikelijk om grote reizen naar motorraces te maken, maar na 1983 werd ze toch weer geschrapt en vervangen door de Grand Prix van Zuid-Afrika. In 1987 werden twee Zuid-Amerikaanse GP's na elkaar gepland: de GP van Brazilië en de GP van Argentinië. Daarna duurde het weer tot 1994 eer er in Buenos Aires om de wereldtitel werd gestreden, aansluitend aan de GP van de USA. In 1995 reed men na de GP van Rio de Janeiro, in 1998 als seizoensafsluiting na de GP van Australië en in 1999 voor de laatste keer, weer als seizoensaflsuiting na de Grand Prix van Rio de Janeiro.

Vanaf 2014[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat het herhaaldelijk voorkwam dat de Grand Prix van Argentinië op het laatste moment niet door kon gaan, werd ze na 1999 voor lange tijd van de WK-kalender geschrapt. Voor het seizoen 2014 stond ze weer op de kalender, maar nu op het Autódromo Termas de Río Hondo.

Resultaten van de Grand Prix van Argentinië[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1960 tot 1963[bewerken | brontekst bewerken]

(Gekleurde achtergrond = niet in het kader van het wereldkampioenschap wegrace)

Editie Jaar Circuit Klasse 1e 2e 2e Snelste ronde
1 1960 Buenos Aires 125 cc Vlag van Gibraltar John Grace (Bultaco) onbekend onbekend onbekend
500 cc Vlag van Argentinië Carlos Salatino (Gilera) onbekend onbekend onbekend
2 1961 Buenos Aires 125 cc Vlag van Australië Tom Phillis (Honda) Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (Honda) Vlag van Japan Kunimitsu Takahashi (Honda) Vlag van Australië Tom Phillis (Honda)
250 cc Vlag van Australië Tom Phillis (Honda) Vlag van Japan Kunimitsu Takahashi (Honda) Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (Honda) Vlag van Australië Tom Phillis (Honda)
500 cc Vlag van Argentinië Jorge Kissling (Matchless) Vlag van Argentinië Carlos Salatino (Norton) Vlag van het Verenigd Koninkrijk Frank Perris (Norton) Vlag van Argentinië Carlos Salatino (Norton)
3 1962 Buenos Aires 50 cc Vlag van Nieuw-Zeeland Hugh Anderson (Suzuki) Vlag van Duitsland Ernst Degner (Suzuki) Vlag van Duitsland Hans Georg Anscheidt (Kreidler) onbekend
125 cc Vlag van Nieuw-Zeeland Hugh Anderson (Suzuki) Vlag van Argentinië Raúl Kissling (DKW) Vlag van Japan Mitsuo Itō (Suzuki) Vlag van Nieuw-Zeeland Hugh Anderson (Suzuki)
250 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Arthur Wheeler (Moto Guzzi) Vlag van Italië Umberto Masetti (Morini) Vlag van Argentinië Raúl Kaiser (NSU) Vlag van het Verenigd Koninkrijk Arthur Wheeler (Moto Guzzi)
500 cc Vlag van Argentinië Benedicto Caldarella (Matchless) Vlag van Argentinië Carlos Salatino (Norton) Vlag van Argentinië Eduardo Salatino (Norton) Vlag van Argentinië Benedicto Caldarella (Matchless)
4 1963 Buenos Aires 50 cc Vlag van Nieuw-Zeeland Hugh Anderson (Suzuki) Vlag van Duitsland Ernst Degner (Suzuki) Vlag van Italië Alberto Pagani (Kreidler) Vlag van Nieuw-Zeeland Hugh Anderson (Suzuki)
125 cc Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (Honda) Vlag van Argentinië Héctor Pochettino (Bultaco) Vlag van Argentinië Aldo Caldarella (Bultaco) Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (Honda)
250 cc Vlag van Italië Tarquinio Provini (Morini) Vlag van Federatie van Rhodesië en Nyasaland Jim Redman (Honda) Vlag van Italië Umberto Masetti (Morini) Vlag van Italië Tarquinio Provini (Morini)
500 cc Vlag van het Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (MV Agusta) Vlag van Argentinië Jorge Kissling (Norton) Vlag van Argentinië Benedicto Caldarella (Matchless) Vlag van het Verenigd Koninkrijk Mike Hailwood (MV Agusta)

Van 1981 tot 1999[bewerken | brontekst bewerken]

Editie Jaar Circuit Klasse 1e 2e 3e Poleposition Snelste ronde
5 1981 Buenos Aires 125 cc Vlag van Spanje (1977-1981) Ángel Nieto (Minarelli) Vlag van Italië Loris Reggiani (Minarelli) Vlag van Frankrijk Jacques Bolle (Motobécane) Vlag van Spanje (1977-1981) Ángel Nieto (Minarelli) Vlag van Italië Loris Reggiani (Minarelli)
250 cc Vlag van Frankrijk Jean-François Baldé (Kawasaki) Vlag van Australië Graeme Geddes (Yamaha) Vlag van Frankrijk Patrick Fernandez (Bimota-Yamaha) Vlag van Venezuela Carlos Lavado (Yamaha) Vlag van Australië Graeme Geddes (Yamaha)
350 cc Vlag van Zuid-Afrika (1928-1994) Jon Ekerold (Bimota-Yamaha) Vlag van Frankrijk Jean-François Baldé (Kawasaki) Vlag van Venezuela Carlos Lavado (Yamaha) Vlag van Zuid-Afrika (1928-1994) Jon Ekerold (Bimota-Yamaha) Vlag van Zuid-Afrika (1928-1994) Jon Ekerold (Bimota-Yamaha)
6 1982 Buenos Aires 125 cc Vlag van Spanje Ángel Nieto (Garelli) Vlag van Spanje Ricardo Tormo (Sanvenero) Vlag van Argentinië Willy Pérez (MBA) Vlag van Spanje Ángel Nieto (Garelli) Vlag van Spanje Ricardo Tormo (Sanvenero)
350 cc Vlag van Venezuela Carlos Lavado (Yamaha) Vlag van Frankrijk Jean-François Baldé (Kawasaki) Vlag van België Didier de Radiguès (Chevallier) Vlag van Frankrijk Jean-François Baldé (Kawasaki) Vlag van Frankrijk Jean-François Baldé (Kawasaki)
500 cc Vlag van de Verenigde Staten Kenny Roberts (Yamaha) Vlag van het Verenigd Koninkrijk Barry Sheene (Yamaha) Vlag van de Verenigde Staten Freddie Spencer (Honda) Vlag van de Verenigde Staten Kenny Roberts (Yamaha) Vlag van de Verenigde Staten Kenny Roberts (Yamaha)
7 1987 Buenos Aires 250 cc Vlag van Spanje Sito Pons (Honda) Vlag van Frankrijk Dominique Sarron (Honda) Vlag van Japan Masahiro Shimizu (Honda) Vlag van Duitsland Martin Wimmer (Yamaha) onbekend
500 cc Vlag van de Verenigde Staten Eddie Lawson (Yamaha) Vlag van de Verenigde Staten Randy Mamola (Yamaha) Vlag van Australië Wayne Gardner (Honda) Vlag van Australië Wayne Gardner (Honda) onbekend
8 1994 Buenos Aires 125 cc Vlag van Spanje Jorge Martínez (Yamaha) Vlag van Japan Noboru Ueda (Honda) Vlag van Italië Stefano Perugini (Aprilia) Vlag van Japan Noboru Ueda (Honda) Vlag van Italië Stefano Perugini (Aprilia)
250 cc Vlag van Japan Tadayuki Okada (Honda) Vlag van Italië Max Biaggi (Aprilia) Vlag van Japan Tetsuya Harada (Yamaha) Vlag van Italië Loris Capirossi (Honda) Vlag van Japan Tetsuya Harada (Yamaha)
500 cc Vlag van Australië Mick Doohan (Honda) Vlag van de Verenigde Staten Doug Chandler (Cagiva) Vlag van de Verenigde Staten John Kocinski (Cagiva) Vlag van de Verenigde Staten John Kocinski (Cagiva) Vlag van Australië Mick Doohan (Honda)
9 1995 Buenos Aires 125 cc Vlag van Spanje Emilio Alzamora (Honda) Vlag van Japan Masaki Tokudome (Aprilia) Vlag van Duitsland Dirk Raudies (Honda) Vlag van Spanje Emilio Alzamora (Honda) Vlag van Japan Takehiro Yamamoto (Honda)
250 cc Vlag van Italië Max Biaggi (Aprilia) Vlag van Japan Tetsuya Harada (Yamaha) Vlag van Italië Doriano Romboni (Honda) Vlag van Frankrijk Jean-Michel Bayle (Aprilia) Vlag van Italië Max Biaggi (Aprilia)
500 cc Vlag van Australië Mick Doohan (Honda) Vlag van Australië Daryl Beattie (Suzuki) Vlag van Italië Luca Cadalora (Yamaha) Vlag van Italië Luca Cadalora (Yamaha) Vlag van Australië Daryl Beattie (Suzuki)
10 1998 Buenos Aires 125 cc Vlag van Japan Tomomi Manako (Honda) Vlag van Italië Marco Melandri (Honda) Vlag van Italië Lucio Cecchinello (Honda) Vlag van Italië Roberto Locatelli (Honda) Vlag van Japan Masao Azuma (Honda)
250 cc Vlag van Italië Valentino Rossi (Aprilia) Vlag van Italië Loris Capirossi (Aprilia) Vlag van Frankrijk Olivier Jacque (Honda) Vlag van Italië Loris Capirossi (Aprilia) Vlag van Italië Valentino Rossi (Aprilia)
500 cc Vlag van Australië Mick Doohan (Honda) Vlag van Japan Tadayuki Okada (Honda) Vlag van Brazilië Alex Barros (Honda) Vlag van Australië Mick Doohan (Honda) Vlag van Japan Tadayuki Okada (Honda)
11 1999 Buenos Aires 125 cc Vlag van Italië Marco Melandri (Honda) Vlag van Spanje Emilio Alzamora (Honda) Vlag van Italië Roberto Locatelli (Aprilia) Vlag van Japan Masao Azuma (Honda) Vlag van Italië Marco Melandri (Honda)
250 cc Vlag van Frankrijk Olivier Jacque (Yamaha) Vlag van Japan Tohru Ukawa (Honda) Vlag van Italië Valentino Rossi (Aprilia) Vlag van Italië Valentino Rossi (Aprilia) Vlag van Frankrijk Olivier Jacque (Yamaha)
500 cc Vlag van de Verenigde Staten Kenny Roberts (Suzuki) Vlag van Italië Max Biaggi (Yamaha) Vlag van Japan Norick Abe (Yamaha) Vlag van de Verenigde Staten Kenny Roberts (Suzuki) Vlag van de Verenigde Staten Kenny Roberts (Suzuki)

Vanaf 2014[bewerken | brontekst bewerken]

Editie Jaar Circuit Klasse 1e 2e 3e Poleposition Snelste ronde
12 2014 Termas de Río Hondo Moto3 Vlag van Italië Romano Fenati (KTM) Vlag van Spanje Álex Márquez (Honda) Vlag van Australië Jack Miller (KTM) Vlag van Australië Jack Miller (KTM) Vlag van Spanje Álex Márquez (Honda)
Moto2 Vlag van Spanje Esteve Rabat (Kalex) Vlag van België Xavier Siméon (Suter) Vlag van Spanje Luis Salom (Kalex) Vlag van Spanje Esteve Rabat (Kalex) Vlag van Spanje Luis Salom (Kalex)
MotoGP Vlag van Spanje Marc Márquez (Honda) Vlag van Spanje Dani Pedrosa (Honda) Vlag van Spanje Jorge Lorenzo (Yamaha) Vlag van Spanje Marc Márquez (Honda) Vlag van Spanje Jorge Lorenzo (Yamaha)
13 2015 Termas de Río Hondo Moto3 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Danny Kent (Honda) Vlag van Spanje Efrén Vázquez (Honda) Vlag van Spanje Isaac Viñales (Husqvarna) Vlag van Portugal Miguel Oliveira (KTM) Vlag van Portugal Miguel Oliveira (KTM)
Moto2 Vlag van Frankrijk Johann Zarco (Kalex) Vlag van Spanje Álex Rins (Kalex) Vlag van het Verenigd Koninkrijk Sam Lowes (Speed Up) Vlag van Frankrijk Johann Zarco (Kalex) Vlag van Duitsland Jonas Folger (Kalex)
MotoGP Vlag van Italië Valentino Rossi (Yamaha) Vlag van Italië Andrea Dovizioso (Ducati) Vlag van het Verenigd Koninkrijk Cal Crutchlow (Honda) Vlag van Spanje Marc Márquez (Honda) Vlag van Italië Valentino Rossi (Yamaha)
14 2016 Termas de Río Hondo Moto3 Vlag van Maleisië Khairul Idham Pawi (Honda) Vlag van Spanje Jorge Navarro (Honda) Vlag van Zuid-Afrika Brad Binder (KTM) Vlag van Zuid-Afrika Brad Binder (KTM) Vlag van Spanje Joan Mir (KTM)
Moto2 Vlag van Frankrijk Johann Zarco (Kalex) Vlag van het Verenigd Koninkrijk Sam Lowes (Kalex) Vlag van Duitsland Jonas Folger (Kalex) Vlag van het Verenigd Koninkrijk Sam Lowes (Kalex) Vlag van Frankrijk Johann Zarco (Kalex)
MotoGP Vlag van Spanje Marc Márquez (Honda) Vlag van Italië Valentino Rossi (Yamaha) Vlag van Spanje Dani Pedrosa (Honda) Vlag van Spanje Marc Márquez (Honda) Vlag van Spanje Marc Márquez (Honda)
15 2017 Termas de Río Hondo Moto3 Vlag van Spanje Joan Mir (Honda) Vlag van het Verenigd Koninkrijk John McPhee (Honda) Vlag van Spanje Jorge Martín (Honda) Vlag van het Verenigd Koninkrijk John McPhee (Honda) Vlag van Italië Romano Fenati (Honda)
Moto2 Vlag van Italië Franco Morbidelli (Kalex) Vlag van Portugal Miguel Oliveira (KTM) Vlag van Zwitserland Thomas Lüthi (Kalex) Vlag van Portugal Miguel Oliveira (KTM) Vlag van Portugal Miguel Oliveira (KTM)
MotoGP Vlag van Spanje Maverick Viñales (Yamaha) Vlag van Italië Valentino Rossi (Yamaha) Vlag van het Verenigd Koninkrijk Cal Crutchlow (Honda) Vlag van Spanje Marc Márquez (Honda) Vlag van Spanje Maverick Viñales (Yamaha)
16 2018 Termas de Río Hondo Moto3 Vlag van Italië Marco Bezzecchi (KTM) Vlag van Spanje Arón Canet (Honda) Vlag van Italië Fabio Di Giannantonio (Honda) Vlag van Italië Tony Arbolino (Honda) Vlag van Spanje Jorge Martín (Honda)
Moto2 Vlag van Italië Mattia Pasini (Kalex) Vlag van Spanje Xavi Vierge (Kalex) Vlag van Portugal Miguel Oliveira (KTM) Vlag van Spanje Xavi Vierge (Kalex) Vlag van Spanje Xavi Vierge (Kalex)
MotoGP Vlag van het Verenigd Koninkrijk Cal Crutchlow (Honda) Vlag van Spanje Marc Márquez (Honda) Vlag van Spanje Álex Rins (Suzuki) Vlag van Australië Jack Miller (Ducati) Vlag van Frankrijk Johann Zarco (Yamaha)
17 2019 Termas de Río Hondo Moto3 Vlag van Spanje Jaume Masiá (KTM) Vlag van Zuid-Afrika Darryn Binder (KTM) Vlag van Italië Tony Arbolino (Honda) Vlag van Spanje Jaume Masiá (KTM) Vlag van Argentinië Gabriel Rodrigo (Honda)
Moto2 Vlag van Italië Lorenzo Baldassarri (Kalex) Vlag van Australië Remy Gardner (Kalex) Vlag van Spanje Álex Márquez (Kalex) Vlag van Spanje Xavi Vierge (Kalex) Vlag van Australië Remy Gardner (Kalex)
MotoGP Vlag van Spanje Marc Márquez (Honda) Vlag van Italië Valentino Rossi (Yamaha) Vlag van Italië Andrea Dovizioso (Ducati) Vlag van Spanje Marc Márquez (Honda) Vlag van Spanje Marc Márquez (Honda)