Grand Prix Formule 1 van Vietnam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grand Prix van Vietnam
Lokale naam VinFast Vietnam Grand Prix
Land Vlag van Vietnam Vietnam
Organisator FIA
Portaal  Portaalicoon   Autosport

De Grand Prix van Vietnam was een geplande race uit de Formule 1-kalender die zou worden gehouden op het Hanoi Street Circuit in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op 5 april 2020 zou de race voor het eerst verreden worden, echter door de coronapandemie werd de race afgelast. Ook in 2021 zal de race niet op de kalender staan, omdat de hoofdverantwoordelijke voor de race is gearresteerd en veroordeeld voor een corruptieschandaal. Hoewel de Grand Prix van Vietnam geen onderdeel was van dit schandaal, is de uiteindelijke daadwerkelijke komst ervan wel zeer onzeker geworden.[1]

Voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone had al plannen om een Formule 1-race in Vietnam te organiseren, maar voerde dit idee niet uit omdat er al vier races in Azië werden verreden. Ook gaf hij aan dat de mislukte races in Korea en India hem geen vertrouwen gaven om lange tijd een race in het land te organiseren. Liberty Media, sinds januari 2017 eigenaar van de Formule 1, wilde deze plannen alsnog uitvoeren. In november 2018 werd de race aangekondigd als de eerste nieuwe Grand Prix onder het eigendom van Liberty.

De race zou worden gehouden op een stratencircuit in Hanoi. Het circuit is 5,565 kilometer lang en is, net zoals de meeste Formule 1-circuits uit de 21e eeuw, ontworpen door Hermann Tilke.

Het is wel mogelijk om in het spel F1 2020 de Grand Prix te rijden.