Granitoide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een granitoide is een stollingsgesteente met een felsische ("zure") samenstelling. Granitoide is een verzamelnaam voor graniet, kaliveldspaat-graniet (natrium- en/of kaliumrijk), granodioriet en tonaliet (calciumrijk).

Granitoide heeft een sterk gedifferentieerde samenstelling, wat betekent dat het magma ver van de oorspronkelijke bron (de bovenmantel) af ontwikkeld was voor het stolde. Vaak is de samenstelling vervuild door het omringende gesteente (het zogenaamde S-type granitoid) of ontstaan door mengen van verschillende magma's.

Granitoiden komen vaak voor als intrusies tijdens de laatste fasen van orogenese (de vorming van een gebergte), bij de vorming van intramontane bekkens (orogenic collapse-stadium). In Europa zijn bijvoorbeeld veel granitoide batholieten te vinden met ouderdommen in het Laat-Carboon of Vroeg-Perm, in de laatste fases van de Hercynische orogenese. Voorbeelden zijn te vinden in het Armoricaans Massief en het Boheems Massief. In de Alpen komen ook enkele Tertiaire granitoidlichamen voor, die erop wijzen dat de gebergtevorming daar in de laatste fase is.