Graptemys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Graptemys
Graptemys nigrinoda hatchlings.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Onderorde:Cryptodira (Halsbergers)
Superfamilie:Testudinoidea
Familie:Emydidae (Moerasschildpadden)
Geslacht
Graptemys
Agassiz, 1857
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Graptemys op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Graptemys is een geslacht van schildpadden uit de familie moerasschildpadden.[1] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Louis Agassiz in 1857.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De soorten staan bekend als de landkaartschildpadden maar worden ook wel zaagrugschildpadden genoemd. De eerste naam slaat op de tekening van de volwassen dieren, die enigszins lijkt op een landkaart vanwege de complexe lijnentekeningen. De naam zaagrugschildpad slaat op de juvenielen van veel soorten, die een opstaande, getande kiel op het midden van het schild hebben, vaak met een afstekende zwarte kleur. Deze structuur doet enigszins denken aan de tanden van een zaag.

Verspreiding en levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

De verschillende Graptemys-soorten leven uitsluitend in de Verenigde Staten, alleen de 'echte' landkaartschildpad (Graptemys geographica) komt ook voor in zuidelijk Canada, en dan alleen in Zuid-Quebec. Het zijn wat meer naar een carnivoor neigende schildpadden die veel vlees eten en actief jagen op slakken en weekdieren en andere ongewervelden. Alle soorten zijn sterk seksueel dimorf; mannetjes blijven aanzienlijk kleiner dan de vrouwtjes. Mannetjes blijven rond de 12 centimeter, vrouwtjes bereiken een lengte van 30 centimeter, hoewel de exacte afmetingen per soort iets verschillen. Ook zijn mannetjes eerder geslachtsrijp en te herkennen aan de relatief dikkere en langere staart. Drie soorten hebben ieder twee ondersoorten die wat verschillen in verspreidingsgebied, kleuren en patronen.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaand een lijst van soorten. Er zijn dertien verschillende soorten, inclusief de pas in 2010 beschreven soort Graptemys pearlensis.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]