Gravenkroon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rangkroon graven-gemeente.svg
Moderne weergave
Rangkronen-Fig. 38.svg
Oudere weergave
Rangkronen-Fig. 18.svg
Oudste weergave, gebruikelijk in het Duitse Rijk
De Kroon van Namen met de Heilige Doornen van Namen, vermoedelijk gedragen door Filips de Eerste bij zijn huwelijk met Maria[1]
Foedraal van bovenstaande kroon (Parijs, na 1206)

De gravenkroon is een rangkroon die hoofdzakelijk in de Nederlandse heraldiek veel gebruikt wordt. De kroon wordt ook in België gebruikt, maar minder. De gravenkroon staat in de heraldiek in rang onder de markiezenkroon welke vijf fleurons heeft in plaats van drie met twee parels.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De gravenkroon is in verschillende landen op verschillende wijzen gevormd. Soms gaat het om een gouden met edelstenen bezette band met daarop negen parels en soms gaat het om een gouden band met daarop drie fleurons waartussen twee parels. In een enkele keer gaat het om een gouden band met daarop vijf fleurons, wat in Nederland en België de markiezenkroon is.

In Frankrijk waren er twee kronen voor graven. De soevereine graven hadden een gouden band met daarop negen parels staande op gouden punten. De niet-soevereine graven hadden eveneens negen parels op een gouden band, maar dan zonder de gouden punten. Of deze verschillen echt toegepast werden, is niet met zekerheid vast te stellen.

Sinds 3 april 1919 is het elk openbaar lichaam in Nederland toegestaan om een kroon van drie bladeren en twee parels toe te voegen aan het wapen. Andere kronen, zoals de oudere varianten van de gravenkroon, de markiezenkroon, keizerskroon, et cetera worden alleen verleend als de gemeente of ander publiek lichaam kan aantonen dat die kroon al langer gevoerd wordt. Eventueel kan het hierbij gaan om een rechtsvoorganger.[2]

De kroon op het wapen van Middelstum bevat eveneens drie fleurons, maar zonder de parels ertussen.[3]

Andere vormen[bewerken | brontekst bewerken]

De vorm van de gravenkroon kan per land verschillen:

Rangkronen in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland worden de volgende rangkronen gebruikt: