Naar inhoud springen

Gravestenenbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gravenstenenbrug
Gravenstenenbrug (2015)
Gravenstenenbrug (2015)
Algemene gegevens
Locatie Haarlem
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 38′ OL
Overspant Binnen Spaarne
Start Spaarne
Einde Wijdesteeg
Breedte 10,70[1] m
Doorvaarthoogte 3,45[1] m
Beheerder Gemeente Haarlem
Bouw
Opening 1950[2]
Gebruik
Huidig gebruik Voetgangersbrug
Architectuur
Type Ophaalbrug
Gravestenenbrug (Haarlem-centrum)
Gravestenenbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Gravestenenbrug is een ophaalbrug, bestemd voor voetgangers in het centrum van de Noord-Hollandse stad Haarlem. De recentste brug stamt uit 1950 en diende als vervanging van de brug die hier op dezelfde plaats al zo'n 600, en misschien zelfs al wel 800 jaar lag.[3][2] De brug verbindt de oever van het Korte Spaarne over het Binnen Spaarne met die van de Bakenessergracht.

De brug is vernoemd naar de gravensteen, een burcht die voordat Haarlem in 1245 stadsrechten verkreeg werd gebouwd in opdracht van de graven van Holland.[4][5]De Gravensteen werd onder andere gebruikt voor het heffen van tol op schepen en het verdedigen van de plaats tegen aanvallen van buitenaf.

Vanaf eind 2023 werd de gehele brug gerestaureerd. Ook krijgt de brug, in navolging van de Schalkwijkerbrug zijn oorspronkelijke kleuren terug, namelijk wit en rood.[6][7]

Brugwachtershuisje

[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de brug bevindt zich een brugwachtershuisje uit 1954, dat na het buiten gebruik stellen van het huisje onderdak gaf aan het door kunstenaar Ramon Spiering ingerichte museum, "het kleinste museum van Nederland" , dat met een knipoog naar de buurman het Teylers Museum "het oudste museum van Nederland" was bedoeld. Op het gebouw plaatste hij het beeld dat nu bekend staat als "De Voet van Mercurius". Het museum bestaat niet meer, het gebouwtje werd later ingericht tot douchecabine voor waterrecreanten en binnenvaartschippers.

Zie de categorie Gravestenenbrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.