Gravinnehof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gravinnehof (links)

De Gravinnehof is een hofje in Haarlem, het hof is te vinden aan het Spaarne. Het is een modern hofje en opgeleverd in 2001.

De Gravinnehof werd op 7 mei 2001 geopend door Prinses Margriet. Het hof is te vinden langs het Spaarne, het adres is Spaarne 100/102. De zijkant van De Gravinnehof grenst aan de Gravinnesteeg, vandaar de naam. De Gravinnehof is gerealiseerd door de Stichting Gravinnehof uit Haarlem, een samenwerkingsverband van het Sint Jacobs Godshuis en De Hofjes van Codde en Van Beresteyn. De Gravinnehof wordt ook wel 'Hofje van de 21e eeuw' genoemd. De architect was Dolf Floors, hij won een uitgeschreven prijsvraag waarbij zijn ontwerp uit 198 inzendingen als de beste werd gekozen. De Gravinnehof is bedoeld voor mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder en omvat 26 seniorenwoningen.

In de Gravinnesteeg, naast De Gravinnehof, is de Brijder Stichting gevestigd. Hier halen harddrugs verslaafden dagelijks hun portie methadon, ook is er een gebruikersruimte. Dit heeft de bewoners van De Gravinnehof veel overlast bezorgd, wat leidde tot acties tegen de Brijder Stichting en Gemeente Haarlem. Tot een oplossing heeft dat niet geleid, wel tot het afsluiten van de Hof.