Naar inhoud springen

Great American Songbook

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

The Great American Songbook is een collectie van de succesvolste Amerikaanse jazz en lichte muziek uit de 20e eeuw, voornamelijk afkomstig uit Broadway-musicals, muziektheater en Hollywoodfilms.

Men bedoelt er meestal de periode vanaf 1920 tot en met de vijftiger jaren mee, en laat het eindigen met de opkomst van rock-'n-roll. Tot op de dag van vandaag wordt het repertoire uit deze omvangrijke collectie uitgevoerd door het overgrote deel van jazzvocalisten en -musici wereldwijd, die ook spreken van standards.

Enkele bekende uitvoerenden zijn Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Tony Bennett, Rita Reys, Sarah Vaughan, Mel Tormé en Michael Bublé.

Tot de beroemdste componisten van American Songbook repertoire behoren Irving Berlin, Duke Ellington, George Gershwin, Cole Porter, Rodgers en Hart, Jerome Kern, Johnny Mercer en Harold Arlen.

In Nederland kreeg jazzzangeres Rita Reys in 1991 in de Amerikaanse ambassade in Den Haag uit handen van de toenmalige ambassadeur een Certificate of Appreciation for her promotion of the American Songbook uitgereikt.